avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... semnarea statului de plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

semnarea statului de plata

Buna ziua,
Lucrez intr-o instiutie din administratia publica de un an de zile si nu am semnat niciodata statul de plata ...!!!!!, fluturasul pentru salar trebuie sa-l cer cu multa insistenta.. iar cartea de munca nu este completata deloc.....Cum este posibil asa ceva?? este legal?? Sa sun la ITM sa fac o sesizare???
Cel mai recent răspuns: maria1504 , utilizator 20:41, 12 August 2009
Faceti sesizare la I.T.M. (nu telefonic ci scris).
Carnetul de munca trebuie completat la ZI, el este actul ce are cea mai mare importanta, este de fapt viata noastra. Daca nu este completat pierdem anii de munca (se uita, se pierde etc).

Nu este legal. In fiecare luna angajatorul este obligat sa va dea fluturasul de salariu in doua exemplare ( unul ramane la dvs si unul la angajator semnat de catre dvs , este dovada ca v-ati ridicat salariul).
Nu cred ca exista obligatia de a da fluturas de salariu ... exista o cutuma in acest sens.
De multa vreme, in institutiile publice salariile sunt acordate pe card ... in legatura cu completarea carnetului de munca puteti depune o cerere la angajator in vederea eliberarii unei copii de pe carnetul de munca intrucat va trebuie pentru un credit. In cazul unui refuz, va puteti adresa ITM-ului.
1. Angajatorul este obligat sa-si informeze salariatul asupra drepturilor de plata din luna respectiva iar acest lucru se face prin distribuirea fluturasilor pe care se poate verifica- salar incadrare, ore lucrate, invoiri, zile concediu, salar realizat, rest de plata, taxe si contributii , retineri salariale, etc...;
2.angajatul este obligat sa verifice fluturasul si in cazul sesizarii unor nereguli sa informeze angajatorul asupra lor. Fluturasul pentru a-si dovedi utilitatea trebuie inmanat salariatului in timp util ,asta insemnand macar cu doua zile inainte de ziua de plata a salariului. Din cate am cunostinta nu se respecta acest lucru mai ales la societatile cu numar mare de angajati.

Utilitatea fluturasilor se remarca cu usurinta in cazul societatilor cu lucru in ture, cu foc continuu, care platesc diferite sporuri....acestea genereaza cele mai multe nemultumiri in randul salariatilor pentru ca acestea se "taie"sau se fac nevazute cel mai usor.

As putea continua povestea dar ma opresc aici.
Am lucrat salarii 5 ani in sectorul privat ( pe langa multe altele) si stiu ce spun iar plata pe card a salariului si distribuirea fluturasilor sunt doua probleme diferite.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
maria1504, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este legala plata partiala? alexu2087 alexu2087 Buna tuturor, As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa-mi plateasca lunar 17% din salariul din cartea de munca, timpul de lucru fiin acelasi, fara ... (vezi toată discuția)
De ce nu semneaza stat de plata? ionny ionny ceea ce nu inteleg este de ce nu semneaza stat se plata din moment ce are CIM,avand in vedere faptul ca firma are doar 2 angajati?iar angajatorul refuza sa-i ... (vezi toată discuția)
Angajatorul refuza sa-mi elibereze cartea de munca VLADVIOREL12 VLADVIOREL12 am fost data afara din firma verbal ,fara nici o decizie ,mi-am luat medical preventiv ,intre timp au trimis instintare ca nu m-am prezetat la lucru timp de ... (vezi toată discuția)