avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ridicare de inscrisuri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ridicare de inscrisuri

Art. 204, Cod de Procedura Penala, prevede ca, pentru orice act de urmarire penala ( inclusiv ridicare de inscrisuri in cadrul efectuatii de acte premergatoare urmaririi penale) efectuat in incinta unitatilor prevazute de art 145 CP, este nevoie de consimtamantul conducerii unitatii sau de autorizatia procurorului.
Nu este nevoie de consimtamant sau autorizatie doar in caz de infractiuni flagrante.

Poate sa-mi spune cineva daca mai exista si alte exceptii de la necesitatea existentei consimtamantului sau a autorizatiei?
Politia doreste sa ridice inscrisurile fara sa mai astepte consimntamantul conducerii, autorizatie de la procuror nu au si nici de infractiune flagranta nu e vorba.

Singura justificare a lor este invocarea omnipotenta a art. 97 CPP, fara luarea in considerare a art. 204 CPP.
Cel mai recent răspuns: ContSters74561 , utilizator 12:56, 14 August 2009
Ar avea dreptul in baza art 97 cpp sa procedeze la ridicarea de inscrisuri daca au indicii sau probe care sa duca la concluzia ca s-a savarsit o infractiune.
Nu contesta nimeni prevederile art 97 CPP.
Dar aplicarea acestuia in cazul unitatilor de interes public nu implica conditionarile prevazute de art 204 CPP - consimatamant/autorizatie?
art. 97 -vorbeste de obligatia de a prezenta si preda ...daca organul de urmarire penala sau instanta de judecata apreciaza ca si o copie de pe un inscris poate servi ca mijloc de proba,retine doar copia....
art.204 -vorbeste despre efectuarea actelor de urmarire penala...la infractiunea flagranta nu este necesar consimtamintul sau autorizatia.
Prezentarea si predarea inscrisurilor se desfasoara in cadrul urmaririi penale, generata de o plangere penala.
Ar avea dreptul.
Daca aveti obiectiuni puteti sesiza instanta de judecata.
E un drept garantat de lege si de constitutie.

Alte discuții în legătură

Nelamurire cristiursa cristiursa diferenta dintre mijloacele de proba si actele de urmarire penala spre ex. ridicarea de obiecte si inscrisuri poate fi consideta act de urmarire penala (vezi toată discuția)
Ridicarea actelor handsu handsu Organele de cercetare penala au obligatia sa ridice actele contabile,sau cel putin sa le verifice ,in cazul in care persaona juridica este invinuita de ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea video, proba sau nu? Silviu B. Silviu B. Buna ziua, Circula informatia, ca dupa eliminarea literei f) din art. 97 CPP inregistrarea video nu va mai fi proba in penal. Pana la litera f) avem insa ... (vezi toată discuția)