avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nelamurire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nelamurire

diferenta dintre mijloacele de proba si actele de urmarire penala spre ex. ridicarea de obiecte si inscrisuri poate fi consideta act de urmarire penala
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:40, 13 Septembrie 2009
In circumstantele in care obiectele si inscrisurile ridicate contin ,conduc sau probeaza aspecte,elemente sau indicii ale unor fapte aflate in cercetare ,acestea pot fi interpretate de catre autoritatile in drept ,ca si mijloace de proba ,in baza carora se intocmesc actele de urmarire penala
Art. 96: Ridicarea de obiecte si inscrisuri

(1) Organul de urmarire penala sau instanta de judecata are obligatia sa ridice obiectele si inscrisurile ce pot servi ca mijloc de proba in procesul penal.
articol din codul de procedura penala
cristiursa a scris:

diferenta dintre mijloacele de proba si actele de urmarire penala spre ex. ridicarea de obiecte si inscrisuri poate fi consideta act de urmarire penala

"Nu se da nicio pedeapsa fara sa fie aplicata o lege"-"Nulla poena sine lege"

De fapt,ridicarea de inscrisuri,astfel cum este ea prevazuta sub diferite forme de Codul de Procedura Penala(art.96-99 c.pr.pen)are ca obiect obiect principal obtinerea de probe.
Astfel,cum v-a aratat d-na consilier, acestea pot deveni probe ,in conditiile legii(art 62 -64c.pr.pen):
Art.62 c.pr.pen
"In vederea aflarii adevarului,organul de urmarire penala si instanta de judecata sunt obligate sa lamureasca cauza sub toate aspectele,pe baza de probe"
Art.63 c.pr.pen statueaza:
"Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni,la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
Probele nu au valoare mai dinainte stabilita.Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala si de instanta de judecata potrivit convingerii lor,formata in umra examinarii probelor administrate si conducandu-se dupa constiinta lor"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare de inscrisuri Edbah Edbah Art. 204, Cod de Procedura Penala, prevede ca, pentru orice act de urmarire penala ( inclusiv ridicare de inscrisuri in cadrul efectuatii de acte premergatoare ... (vezi toată discuția)
Ridicarea actelor handsu handsu Organele de cercetare penala au obligatia sa ridice actele contabile,sau cel putin sa le verifice ,in cazul in care persaona juridica este invinuita de ... (vezi toată discuția)
Cod procedura penala dany112 dany112 buna ziua , daca in timpul urmarii penale au fost ridicate telefoanele mobile si sigilate si nu s-a efectuat perchezitia informatica in prezenta inculpatului ... (vezi toată discuția)