avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract sau act notarial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract sau act notarial

Buna ziua,

Sunt casatorita si doresc sa realizez un contract, sau un act notarial, prin care sotul renunta la toate bunurile mobile si imobile in caz de divort (indiferent cine depune cererea de divort).
Stiu de schimbarea regimului de casatorie, dar asta afecteaza doar ce vom cumpara de acum inainte, nu si ce am cumparat anterior.
Exista un astfel de act? Este legal? Se poate intocmi?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 12:27, 11 Mai 2016
Va multumesc tuturor pentru informatii.
Cf. 367 Cod civil puteti incheia o conventie in care sa introduceti anumite bunuri in masa partajabila ori sa scoateti anumite bunuri din ea. Nu conteaza cand au fost cumparate, important e sa nu fie bunuri persoanle ale unuia dintre soti, sa nu fie destinate profesarii unuia dintre soti si nici sa nu se faca derogare de la contributia la cheltuielile casatoriei.

Totusi, trebuie sa aveti in calcul momentul cand se va aplica aceasta conventie, dificil ca ea sa produca unele efecte la divort si altele la deces, de exemplu. Nici nu v-as recomanda sa faceti asta.
Ar fi normal ca fiecare dintre soti sa isi preia propriile datorii si bunuri, echitabil, fara ca unul dintre soti sa urmareasca un castig dupa divort sau lichidarea regimului matrimonial, asta fiind ilegal oricum.
Puteti conditiona aplicarea anumitor clauze de culpa la desfacerea casatoriei, insa nu de desfacerea in sine. Parerea mea, asta pentru legalitatea cauzei actului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regimul matrimonial ales (separatia de bunuri), inainte de casatorie carmen bodeanu carmen bodeanu Buna ziua! Daca unul din soți detine bunuri mostenite inaintea căsătoriei,sau prin act de vinzare-cumparare cu uzufruct viager(mama a vândut fiului un ... (vezi toată discuția)
Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie lore8000 lore8000 Buna ziua. In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de ... (vezi toată discuția)
Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)