Nu constituie infracţiune înţelegerea patrimonială dintre infractor şi persoana vătămată, intervenită în cazul infracţiunilor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângere prealabilă sau pentru care intervine împăcarea, daca se intelege asupra unei sume de bani, ia banii, apoi merge si retrage plangerea, nu e necesar nici notar, nici mediator.
Asa este domnule avocat Patrascu, intelegerea patrimoniala dintre faptuitor si persoana vatamata nu constituie infractiune; are dreptate si dl Lasco - persoana vatamata are dreptul de a lua bani numai sa rezulte clar de ce ii ia, adica ce reprezinta. Amandoi aveti dreptate insa intrebarea principala a postarii este " Cum sa ia banii si ce chitanta sa faca? "
Ori interventia unui mediator este absolut necesara in cazul asta, stiut fiind ca medierea este o modalitate de protectie a victimelor fata de infractori (omul a fost batut in speta, si intalnirea cu batausul ii provoaca temeri din cate reiese din cele spuse de soparla62). Mai mult medierea este o metoda autorizata si legala de a stinge conflictul prin repararea prejudicililor materiale si morale. Dreptul persoanei vatamate de a se media este la fel de egal cu dreptul inculpatului de a se media, deci ambii au dreptul la un mediator care sa INTERMEDIEZE tranzactia dintre ei, fie ea raportata doar la darea si luarea de bani reprezentand pretentii ale celui batut.
Asadar pentru siguranta unor astfel de raporturi juridice, legiuitorul expres a dat putere si competente mediatorului, ca astfel de persoane vatamate sa fie protejate, ca astfel de tranzactii sa nu se faca la colt de strada, ca astfel de telefoane si intalniri intre inculpati si persoanele vatamate sa nu sicaneze sau sa creeze stari de panica sau amenintare intre aceste persoane aflate intr-un conflict penal. Ratiunea medierii penale reiese destul de clar din speta data, si necesitatea unui mediator la fel.
Daca i se pare prea scump un mediator, atunci persoana vatamata poate plati ea mediatorul, si in loc sa ii ceara 1500 batausului, mai bine ii cere 2.000 lei, din care 500 lei plateste mediatorul, asta in caz ca mediatorul va stabili drept onorariu suma de 500 lei.
Dar mi se pare bizar faptul de a refuza mersul la un notar unde o declaratie este 120 lei... Intre noi fie vorba, unde a gasit 1500, mai gaseste 500...
Din punctul meu de vedere o intelegere amiabila la un mediator este cea mai buna varianta in acest caz, mediatorul fiind cel care face posibil faptul ca persoana vatamata sa nu se intalneasca cu infractorul, ci mediatorul sa preia banii de la bataus, si apoi sa ii inmaneze persoanei vatamate, aceasta sa semneze documentele de mediere, si astfel totul sa fie rezolvat intr-un cadru civilizat, normal si firesc, fara sicane ori stari de tensiune pentru nici o parte din conflict, nu la colt de strada si nici pe la usile sectiilor de politie (politistii nu sunt recuperatori, ei trebuie sa investigheze si sa faca cercetari penale, nu medieri ori tranzactii).
Speta de mai sus este un caz care trebuie sa ajunga la mediator si datorita faptului ca in acordul de mediere se trece in mod clar suma primita, titlul primirii banilor, data primirii, si dorinta persoanei vatamate de a i se inlatura raspunderea penala a faptuitorului si deasemeni stipulatia ca FATUITORUL VA PLATI CHELTUIELILE judiciare, lucru deloc neglijabil. Te poti trezi ca iei 1500 lei si apoi sa ti se impute cheltuieli judiciare de 500, deci ramai cu 1000. Deci prin mediere persoana vatamata s-ar asigura prin ACORDUL DE MEDIERE ca nu va plati cheltuielile judiciare ci acestea vor ramane in integralitate in sarcina faptuitorului.