avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata ultim salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata ultim salariu

Buna ziua
la 28.04 am plecat din vechea firma cu acordul partilor, urmand sa primesc si ultimul salariu in cont. Am decizia de incetare CIM, am notificarea semnata de directorul firmei, dar.....intampin probleme si am si eu nevoie de niste sfaturi, daca ma poate ajuta cineva.
Vazand ca nu ma platesc am sunat astazi la ei (administratorul firmei este cetatean francez) si mi-ai spus ca ma platesc doar daca le dau o hartie prin care ma angajez sa nu le fac concurenta (sa nu ma folosesc de informatiile obtinute acolo).
Am doua intrebari :
1) daca le dau hartia in cauza ce valoare are ulterior (in cazul in care chiar le fac concurenta);
2) daca nu le dau hartie cum pot sa imi recuperez banii aceia ? (sesizare ITM, etc)


Legat de neconcurentialitate stiu ca exista in lege partea de mai jos. In CIM semnat cu ei acum 3 ani scrie asa ceva, dar nu sunt indeplinite toate conditiile.


Multumesc.

1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3) Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4) Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2016
Moisse, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 12 Mai 2016
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Buna ziua
Multumesc de raspuns. Ideea este - daca le dau acea hartie are valoare legala ulterior sau nu ?
Da, are valoare de act juridic legal incheiat intre parti.
Pai cum are valoare daca contravine codului muncii ? Pentru ca prin legislatia romana si europeana nu poate fi ingradit dreptul la a muncii pentru cine vrei cu, cu anumite limitari de securitate. drept urmare daca mi se ingradeste acest drept, fara a fi compensat pe masura, este ilegal.
Oricum, multumesc de raspuns.
Cititi art.21 si urm din Codul Muncii referitoare la clauza de neconcurenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept civil - codul muncii, neplata timp de preaviz a.mircea a.mircea Buna dimineata, sunt un tanar a carei prietena si-a dat demisia cu acordul partilor si un preaviz de 15 zile. Firma respectiva nu doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)
Amenintare cu concediere urmata de cerere de demisie dorinhojda dorinhojda buna, vin in completare la subiectul meu cu concedierea urmata de cerere de demisie. In urma cu putin timp mi-am primit salariu de la firma de curierat la care ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)