avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenintare cu concediere urmata de cerere de demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenintare cu concediere urmata de cerere de demisie

buna, vin in completare la subiectul meu cu concedierea urmata de cerere de demisie. In urma cu putin timp mi-am primit salariu de la firma de curierat la care am lucrat timp de 5 luni. intr-un final ma dat afara in baza perioadei de lucru de o luna, insa surprinderea mea a fost cand, prin mandat postal, am primit o scrisoare si fluturasi pe luna Iulie, in total cu tot cu zilele de concediu am primit doar 286 de lei. intrebarea mea e urmatoarea. Daca am 5 luni lucrate in firma fara zile de concediu medical sau de odihna cum poate sa imi scrie pe fluturas ca am 28 de ore de concediu pentru care am primit 175 de lei si deoarece fostul patron nu ma pontat deoarece am refuzat sa livrez cu o bicicleta neechipata cu frane, desi eu i-am stat la dispozitie in fiecare zi conform contractului cate 8 ore. Acesta sa ma plateasca doar pentru zilele in care am livrat.Eu consider ca nu e vina mea ca acesta nu mi-a dat de lucru deci pot pretinde de la el salariu complet. Din ce mai stiu eu exista ceva lege care spune ca nu pot primi un salariu mai mic de 400 si ceva de lei. Spuneti-mi va rog daca am dreptate si daca da, care este acea lege care prevede acest lucru si cui ma pot adresa pentru al obliga la plata salariului complet. Si mai un lucru, exista in contract o clauza care spune ca nu pot lucra ca si curier la o alta firma si nici nu pot sa imi deschid PFA sau SRL cu acelasi cod caen o anumita perioada de timp, insa nu ma despagubeste ca eu sa nu fac acel lucru, acest lucru nu imi incalca dreptul la libertate pe piata munci? daca mi-as deschide un PFA sau daca eu lucrez la o firma concurenta si eu nu ii fur clienti poate sa ma dea in judecata?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 11 Septembrie 2016
... Din ce mai stiu eu exista ceva lege care spune ca nu pot primi un salariu mai mic de 400 si ceva de lei. Spuneti-mi va rog daca am dreptate si daca da, care este acea lege care prevede acest lucru si cui ma pot adresa pentru al obliga la plata salariului complet. Si mai un lucru, exista in contract o clauza care spune ca nu pot lucra ca si curier la o alta firma si nici nu pot sa imi deschid PFA sau SRL cu acelasi cod caen o anumita perioada de timp, insa nu ma despagubeste ca eu sa nu fac acel lucru, acest lucru nu imi incalca dreptul la libertate pe piata munci? daca mi-as deschide un PFA sau daca eu lucrez la o firma concurenta si eu nu ii fur clienti poate sa ma dea in judecata?



1. Legea privind acordarea salariului minim brut pe economie se refera la salariul de incadrare si nu la salariul realizat in decursul unei luni.

Art.164 C.mun.
...
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
......

HG1017/2015
Art. 1. - Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.

Art. 2. -
(1) Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.
.....

2. Postati va rog, clauza exacta din c.i.m. referitoare la interdictia de a va deschide un PFA sau SRL pentru a vedea ce solutii exista.
In contractul de munca am urmatoarele doua clauze:
-Salariatul nu va activa in firme sau organizatii concurente in intervalul de 9 (noua) luni de la incetarea cantractului individual de munca.
- Salariatul nu va deschide in interval de doi ani de la incetarea raportului de munca o societate comerciala sau persoana fizica autorizata, care sa detina domeniul de activitate al angajatorului.
Contractul este semnat si a fost si incetat dupa ce i-am facut plangere la ITM, acestia din urma i-au dat termen sa intre in legalitate la toate punctele contractuale incalcate sesizate de mine, de asemenea clauze am mai auzit la prieteni mei care lucreaza in IT insa acestia pentru a nu lucra la o firma concurenta sunt platiti pe periaoda in care nu ar face concurenta, insa eu nu doresc sa-i fur niciunul din clientii, in cazul in care imi deschid un PFA sau SRL, eu in contract nu am nici un fel de salariu conpensatoriu care sa ma faca sa nu lucrez la o firma concurenta si sa lucrez in alt domeniu, mentionez ca am investit bani multi in achizitionarea unui echipament individual de munca performant doar pentru a face fata comenzilor care le aveam la locul de munca, acesta nu mi-a asigurat conform contractului "Echipament individual de munca"
Si acuma ce ma lasat "masca" :stunned: e urmatorul fapt; am primit prin mandat postal o scrisoare si un mandat postal in care am doi fluturasi de salariu pe luna Iulie unu de la vechiul contract de munca de 4 ore si unu de la contractul de 8 ore pe primul scrie asa:
-salariu incadrare-630
-ore lucrate/salariu ore - 0/3.75
salariu aferent timpului lucrat - 0
concediu fara plata/absente 0zile/0ore
ore suplimentare 0
ore suplimentare 0
ore noapte 0
Sp. permanente/ alte sporuri 0/0
concediu odihna 28 ore/210
salariu realizat 210
retineri 0
depasiri plan net/brut 0/0
alte venituri 0
tichete masa/ stimulente 0.00/0
C.M din fd salarii zile 0
C.M din C.C.I. zile 0
SALARIU BRUT REALIZAT 210
.
.
.
.SALARIU NET 175

REST DE PLATA 175
Asta pe primul fluturas, iar pe al doilea singura diferenta sunt urmatoarele:
Slalariu incadrare 1250
ore lucrate / salariu orar 17/7.41
salariu aferent timpului lucrat 126

restul toate sunt 0 pana la:

SALARIU BRUT REALIZAT 126
REST DE PLATA 106

Acuma va intreb si eu e normal sau radeti si cu fundu de o asemenea situatie sa nu-i spun prostie, seful meu nu mi-a asigurat conditiile de munca in siguranta (fapt dovedit prin mesajele pe facebook si plangerea la ITM) si cum eu am refuzat sa circul neregulamentar prin trafic acesta nu ma pontat desi eu i-am spus in scris pe Facebook ca nu se poate lucra asa. Dar nu ma pus nici absent!!!!
Care e solutia in cazul salariului, pot sa-mi primesc bani de la el? Daca da, cum? Pot sa-mi deschid PFA cu acelasi cod caen daca nu ma ating de clienti lui?

Mutumesc
1. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. art.3
...
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

Extras din jurisprudenta -chiar daca nu este izvor de drept - :
Curtea de Apel Timisoara, Hotararea nr.1763 din 11.07.2012:
"Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz.
Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante în cazul încetarii contractului de munca.
Ori de cate ori se pune problema recuperarii unui prejudiciu produs de catre salariat angajatorului, acesta din urma este obligat sa dovedeasca existenta si întinderea lui.
.....
In dreptul muncii, libertatea contractuala este limitata de lege pentru asigurarea protectiei salariatilor, iar clauzele contractului individual de munca se supun atat principiului legalitatii, cat si principiului bunei-credinte în desfasurarea raporturilor de munca, conform art. 8 Codul muncii. Aceasta concluzie rezulta si din interpretarea „per a contrario” a dispozitiilor art. 37 si 38 Codul muncii, care prevad ca drepturile si obligatiile partilor se stabilesc prin negociere si ca orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute prin lege salariatilor sau limitarea drepturilor este lovita de nulitate. Or, unul din principiile fundamentale ale dreptului muncii, recunoscut si de Constitutie, îl reprezinta neîngradirea dreptului la munca si libertatea muncii. Libertatea muncii este asigurata si prin reglementarea încetarii contractului individual de munca din initiativa salariatului, act care nu e supus niciunei limitari sau conditii, în afara obligatiei de preaviz. Chiar daca salariatul si-a dat acordul cu privire la inserarea clauzei penale, aceasta urmeaza a fi interpretata în favoarea sa, neputandu-i-se îngradi libertatea muncii prin plata unei despagubiri exorbitante, respectiv de 50 000 euro, în cazul încetarii contractului de munca..... "

3. Ce aveti dvs , seamana a clauza de neconcurenta. Astfel :
Art. 21
(1) La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
....

Respectiva clauza nu este valabila.
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
In concluzie trebuie sa merg la ITM sa-i fac inca o plangere pentru neplata salariului si cu rezultatul de acolo va trebui sa merg sa il dau in judecata pentru a-mi primi salariu. Si intre timp imi pot deschide ce firma vreau eu, chiar cu posibilitatea de ai face concurenta? Multumesc pentru raspuns. Doar vesti bune am primit pana acuma de pe acest forum :D :D :D
Puteti astepta sau nu raspunsul ITM-ului pentru a actiona in instanta.

Puteti sa va deschideti o societate, insa va trebui sa promovati actiunea in instanta cat mai repede pentru a vi se anula acea clauza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concurenta neloiala omumaro omumaro Buna ziua, doresc sa aflu mai multe detalii despre concurenta neloiala si anume: Am infiintat un PFA cu activitate principala \"9511 repararea calculatoarelor ... (vezi toată discuția)
Neplata ultim salariu Moisse Moisse Buna ziua la 28.04 am plecat din vechea firma cu acordul partilor, urmand sa primesc si ultimul salariu in cont. Am decizia de incetare CIM, am notificarea ... (vezi toată discuția)
Obligatii contractuale manteli manteli Buna Ziua, De un an de zile sunt angajat la o fabrica. In contractul de munca au o clauza cum ca 2 ani dupa ce plec de la ei sa nu ma angajez la o firma ... (vezi toată discuția)