... Din ce mai stiu eu exista ceva lege care spune ca nu pot primi un salariu mai mic de 400 si ceva de lei. Spuneti-mi va rog daca am dreptate si daca da, care este acea lege care prevede acest lucru si cui ma pot adresa pentru al obliga la plata salariului complet. Si mai un lucru, exista in contract o clauza care spune ca nu pot lucra ca si curier la o alta firma si nici nu pot sa imi deschid PFA sau SRL cu acelasi cod caen o anumita perioada de timp, insa nu ma despagubeste ca eu sa nu fac acel lucru, acest lucru nu imi incalca dreptul la libertate pe piata munci? daca mi-as deschide un PFA sau daca eu lucrez la o firma concurenta si eu nu ii fur clienti poate sa ma dea in judecata?
1. Legea privind acordarea salariului minim brut pe economie se refera la salariul de incadrare si nu la salariul realizat in decursul unei luni.
Art.164 C.mun.
...
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază
prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
......
HG1017/2015
Art. 1. - Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.
Art. 2. -
(1) Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.
.....
2. Postati va rog, clauza exacta din c.i.m. referitoare la interdictia de a va deschide un PFA sau SRL pentru a vedea ce solutii exista.