avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Niste nelamuriri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Niste nelamuriri

O regie autonoma, furnizoare de caldura si apa calda, de ani de zile trimite plicurile cu facturi nu cu posta, ci prin reprezentantii asociatiilor de locatari, motivul fiind acela ca asa se fac economii; la posta era 1 leu/plic, la asociatii 0,90 lei/plic; banii sunt ridicati de catre reprezentantii asociatiilor in mâna, de la casieria unitatii. Prin urmare, acestor reprezentanti ai asociatiilor li se mai asigura o suma de bani considerabila, fara nici-un efort. Ca ex, asociatia de care apartin eu, in citiva ani a acumulat peste o suta milioane (vechi); e ceva, nu ? timp in care la posta se fac disponibilizari.

Intreb:
1. este legala aceasta metoda ?
2. n-ar trebui virati acesti bani in contul asociatiilor, ca sa poata fi verificat traseul acestora ?
3. cei care iau banii, platesc impozit pentru acesti bani ?
4. credeti ca persoana care a luat banii are vreun interes sa-i declare sau sa-i puna in slujba asociatiei ?
5. cum si cine poate afla adevarul despre destinatia acestor bani ?
Multumesc. Astept raspunsuri pertinente.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:14, 13 Mai 2016
1-In expunerea dv exista contradictii
Initial afirmati
trimite plicurile cu facturi nu cu posta, ci prin reprezentantii asociatiilor de locatari,
,ulterior reveniti cu precizarea
acestor reprezentanti ai asociatiilor li se mai asigura o suma de bani considerabila, fara nici-un efort.

Daca reprezentantii asociatiilor preiat plicurile cu facturi de la regia furnizoare de caldura si apa calda ,inseamna ca lunar reprezentatii asociatiilor fac efortul ca in programul de activitate al furnizorului de caldura si apa sa se deplaseze la sediul acestuia si sa preia facturile
Este o varianta de preluare facturi ,care la prima vedere este legala,atat timp cat
banii sunt ridicati de catre reprezentantii asociatiilor in mâna, de la casieria unitatii.
,casierie care detine obligatia sa incheie si sa elibereze document justificativ pentru orice operatie din gestiune
Dv criticati interesul regiei de comunicare facturi prin reprezentantii asociatiei si apreciati ca este o masura in detrimentul angajatilor de la posta unde se fac disponibilizari
Comunicarea corespondentei si a coletelor postale ,cu acordul expeditorului si destinatarului se poate realiza prin mai multe moduri,inclusiv prin email
2-Nu este obligatoriu ca asociatiile de locatari/proprietari sa detina deschis conta bancar-unul din motive fiind invocat de catre reprezentantii asociatiilor acela de economisire comisioane percepute de catre banci pentru operatiile economice
3-
cei care iau banii, platesc impozit pentru acesti bani ?

Despre ce bani bobiti ?0,90 lei/luna X 12 luni=10,80 lei/an
4-
credeti ca persoana care a luat banii are vreun interes sa-i declare sau sa-i puna in slujba asociatiei ?

Apreciez ca persoana care face deplasarea de la dmiciliu la sediul furnizorului,eventual poate utiliza suma de 0,90 lei pentru achitare c/v transport
5-Exista prevederea L nr 230/2007
Art. 10
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei şi au
acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Daca aveti interesul sa clarificati aspectele care va suscita interesul,solicitati oficial presedintelui de asociatie in temeiul disp art 10 sa va prezinte documentele justificative
6-
asociatia de care apartin eu, in citiva ani a acumulat peste o suta milioane (vechi); e ceva, nu ?

Tocmai precizarea dv ca asociatia dv a acumulat peste o suta de milioane vechi,atesta faptul ca reprezentantii asociatiei dv au realizat cu respect si cu buna credinta obligatia de preluare bani care au intrat in gestiunea asociatiei de proprietari
Din expunerea dv nu rezulta concret de unde asociatia a acumulat peste o suta milioane vechi,in conditiile in care faceti referire la faptul ca
asa se fac economii; la posta era 1 leu/plic, la asociatii 0,90 lei/plic; banii sunt ridicati de catre reprezentantii asociatiilor in mâna, de la casieria unitatii.
Niste aberatii - nu va suparati.
Cercetati mai bine fenomenul.
Un furnizor poate trimite o factura cum considera ca este mai bie, desigur cu acceptul beneficiarului. La inceput erau postalioanele, posta modernizata, un functionar propriu cu bicicleta, etc., etc.
Ca sa nu mai intru in cele aratate de catre dvs., vreau sa va spun ca ACUM, eu ridic factura de la furnizorul de apa de la un punct de incasare al furnizorului (exact ca la dvs.) fara sa primesc vreun ban.

De la un alti furnizori primim factura prin mail, desigur in urma unui acord incheiat cu acestia si da, fara ca cineva sa mai achite vreo taxa - inafara celeia pentru internet.
Ce tot discutati despre sute de milioane neimpozitati care intra in buzunarul celor de la asociatie...
Raspuns la intrebarea 5. - mergeti la conducerea as. prop., cereti clarificari, va deplasati la ANAF si faceti un denunt!
Treaba cu facturile trimise prin curieri si nu prin poșta am inteles .
Este normal ca orice unitate sa isi aleaga modul de trimitere a corespndentei .
Treaba cu banii nu am inteles-o.
Vreti sa spuneti ca banii sunt ridicati din caseria blocului și duși de acesti curieri Regiei , daca se elibereaza chitanta pe suma depusa si acesti curieri sunt platiti de Regie este ok.
Cu suma restanta de peste 10.000 lei vă provine de la restantieri si nu cred ca are vre-o legatura cu curierii .
Nu aveti presdinte de bloc , adm. care sa va lamuresca cum sta treaba .

Multumesc tuturor pentru parerile si lamuririle acordate. Am lucrat la aceasta regie, prin urmare, cele expuse sunt corecte; chiar eu am tinut evidenta.
- 0.90 lei/plic; o asociatie doar nu are numai 1 plic, poate avea sute de plicuri in fiecare luna, in fct de nr de blocuri din asociatie; asociatia din care fac eu parte are 23 scari de bloc;
- majoritatea asociatiilor primesc plicurile la sediul asociatiei; aceasta, la rindul ei, trimite plicurile prin intermediul reprezentantilor blocurilor;
- am expus o problema, cerind parerile dvs, pentru ca nu le-am lamurit aici, pe plan local;
- asociatia nu da nici-un fel de explicatii pentru nici-un fel de problema; (vezi postarea mea legata de asociatie), cu atit mai mult in aceasta cauza;
- de asemenea, mi s-a parut suspecta insistenta de a incredinta aceasta sarcina asociatiilor, in timp ce, multi salariati s-au oferit sa duca plicurile, chiar si fara plata;
- am solicitat, in repetate rinduri, sa duc eu plicurile pentru blocul in care locuiesc, fara nici-o pretentie, doar zilnic intru in acest bloc; am fost refuzata categoric.
Multumesc tuturor pentru tot.
aneta_sobo a scris:
- 0.90 lei/plic; o asociatie doar nu are numai 1 plic, poate avea sute de plicuri in fiecare luna, in fct de nr de blocuri din asociatie; asociatia din care fac eu parte are 23 scari de bloc;

Aveti probail ceva nemultumiri si exagerati.
Spun asta pe baza materialului dumneavoastra. Spuneti ca o asociatie poate avea sute de plicuri gandindu-va ca sunt sute de blocuri in acea asociatie ca apoi sa dati exemplu asociatiei dumneavoastar cu 23 de scari. Oare cele 23 de scari inseamna macar 100 de blocuri!? Cele 23 de scari poate ca sunt in 5-6 blocuri si in functie de facturare, de separatia consumului pot fi 1-2 facturi sau sa zicem maxim 5-6 facturi, cate una pentru fiecare bloc. Cele 5-6 facturi pot insemna 5-6 lei intr-o luna adica 60-70 lei intr-un an si 600-700 lei in 10 ani, departe de suma de peste o suta de milioane vechi prezentata de dumneavoastra. Chiar si cu 23 de facturi intr-o luna se poate discuta de 20 lei/luna, de 240 lei/an si 2400 lei in 10 ani, tot departe de cei peste 10000 lei (peste 100 mil vechi).
Furnizorul sigur ca poate emite sute de facturi lunar dar sunt asociatii foarte multe cu o singura scara sau un singur bloc.
La noi, de exemplu, unii furnizori factureaza pe fiecare scara (energia electrica) dar altii emit o singura factura pe cele 4 blocuri componente ale asociatiei si detaliaza intr-o anexa de o pagina costurile pe fiecare scara.

Alte discuții în legătură

Platile catre asociatia de proprietari Madxwell Madxwell Buna Ziua Apelez la acest forum in lipsa de cunostiinte legate de platile fectuate catre Asociatia de Locatari de care apartin ; in urma problemelor avute cu ... (vezi toată discuția)
Legat de legea 230/2007 mimgsm mimgsm sunt asa zis sef de scara prin mostenire din 2008. vreau sa renunt la aceasta functie dar la ultimile sedinte organizate nu a participat mai multi de 5 pers. ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun mirela_blue mirela_blue buna ziua! doresc si eu o informare cu privire la inchirierea unui spatiu comun din scara blocului catre asociatia de proprietari. am dori ca asociatia sa ... (vezi toată discuția)