avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Niste nelamuriri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Niste nelamuriri

O regie autonoma, furnizoare de caldura si apa calda, de ani de zile trimite plicurile cu facturi nu cu posta, ci prin reprezentantii asociatiilor de locatari, motivul fiind acela ca asa se fac economii; la posta era 1 leu/plic, la asociatii 0,90 lei/plic; banii sunt ridicati de catre reprezentantii asociatiilor in mâna, de la casieria unitatii. Prin urmare, acestor reprezentanti ai asociatiilor li se mai asigura o suma de bani considerabila, fara nici-un efort. Ca ex, asociatia de care apartin eu, in citiva ani a acumulat peste o suta milioane (vechi); e ceva, nu ? timp in care la posta se fac disponibilizari.

Intreb:
1. este legala aceasta metoda ?
2. n-ar trebui virati acesti bani in contul asociatiilor, ca sa poata fi verificat traseul acestora ?
3. cei care iau banii, platesc impozit pentru acesti bani ?
4. credeti ca persoana care a luat banii are vreun interes sa-i declare sau sa-i puna in slujba asociatiei ?
5. cum si cine poate afla adevarul despre destinatia acestor bani ?
Multumesc. Astept raspunsuri pertinente.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:14, 13 Mai 2016
Nu vin aici cu minciuni sau exagerari, nu as avea nimic de cistigat. Este vorba despre facturile locatarilor, adica, fiecare locatar, cu servicii de en.termica, are cite 1 factura pe luna;
pe timp de iarna, chiar si locatarii debransati au factura pt spatiile comune, sigur, daca blocul nu este debransat in intregime; asta nu s-a inteles; toate blocurile asociatiei sunt preluate in facturare individuala.
Toata actiunea de expediere a facturilor se refera numai la facturile locatarilor preluati in facturare individuala.
Sigur ca sunt intrigata de aceasta solutie, pt ca cei de la asociatie cistiga destul de la locatari.
Ce nu reusesc sa inteleg:
. ai cui sunt acesti bani ? ai persoanei care ii ridica sau ai asociatiei ?
. avem noi, locatarii, dreptul sa intrebam despre destinatia acestor bani ?
. regia afirma ca nu o intereseaza acest aspect;
. problema are dedesubturi mai adinci, nu am aici loc de alte detalieri pt ca m-ati dat pe mine la intors pe toate partile.
Stiu eu de acest aspect, pt.ca am lucrat acolo, dar alti locatari n-au de unde sa stie.
Am rugat pertinenta in raspunsuri.
Doamna, noi incercam sa ghicim ce vreti dvs. in comparatie cu activitatea de la asociatiile noastre si chiar nu am observat ca cineva va da la intors. Noi chiar incercam sa intelegem situatia si sa ne spunem punctul de vedere...

Bun, ati venit cu informatii suplimentare - faza cu facurarea individuala care se mai practica si pe la noi.
Ce trebuie sa stie fiecare roman din aceasta discutie - ca daca am facturare individuala, furnizorul are obligatia prin contract sa-mi trimita factura la adresa de corespondenta specificata in contract. Ca il costa 1,2,3, sau 0,90 lei, aceasta are mai putina importanta pentru mine ca si consumator (desi stiu clar ca in pretul contractului, undeva se regaseste si costul expedierii, ca doar nu or fi prostii satului...).
Asadar, eu nu am inteles cum se trimit facturile la abonati, care este smecheria cu cei 90 de bani/factura ? Adica daca reprezentantul as. prop. merge la una dintre casieriile la care sunteti arondati si ridica cele cateva sute de facturi - pe care se obliga sa le inmaneze proprietarilor respectivi, casiera este obligata sa-i achite contravaloarea prestarii serviciului.
Aici doar banuiesc ca reprezentantul as. prop. pentru a primi acei bani tre' sa semneze un document, un stat de plata sau altceva.

Bun, daca toate acestea se intampla in conditiile presupuse de catre mine, consider ca intre furnizor si reprezentantii asociatiilor de proprietari este incheiat un contrat de prestari de servicii, convenabila ambelor parti cu mentiunea ca furnizorul se bazeaza pe faptul ca toate facturile ajung cu siguranta la destinatari - altfel, pot sa va trimit niste fotografii de la un bloc din zona mea unde zeci si zeci de plicuri cu facturi (trimise cu posta romana sau chiar prin alte firme de profil) stau aruncate pe un pervaz - amestecate, de la tot felul de furnizori de bunuri si servicii.

Pe de alta parte, daca aceasta activitate este si banuiesc ca este legala, toate sumele despre care dvs. vorbiti, chiar daca sunt de ordinul sutelor de mii de lei, sunt sume care "produc" contributii la bugetele de asigurari si impozitate conform legii - de acest lucru tre' sa fiti sigura.

aneta_sobo a scris:
Ce nu reusesc sa inteleg:
. ai cui sunt acesti bani ? ai persoanei care ii ridica sau ai asociatiei ?

Care bani? Cine da bani si cine ia bani? Cand ridica cineva banii, cand ia facturile sau cand duce la furnizorii banii pe facturi?
Cu ce sunt afectati proprietarii in rau sain bine daca primesc facturile prin posta romana, prin email, prin diverse firme de curierat sau prin alte persoane trimise de furnizori?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Platile catre asociatia de proprietari Madxwell Madxwell Buna Ziua Apelez la acest forum in lipsa de cunostiinte legate de platile fectuate catre Asociatia de Locatari de care apartin ; in urma problemelor avute cu ... (vezi toată discuția)
Legat de legea 230/2007 mimgsm mimgsm sunt asa zis sef de scara prin mostenire din 2008. vreau sa renunt la aceasta functie dar la ultimile sedinte organizate nu a participat mai multi de 5 pers. ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatiu comun mirela_blue mirela_blue buna ziua! doresc si eu o informare cu privire la inchirierea unui spatiu comun din scara blocului catre asociatia de proprietari. am dori ca asociatia sa ... (vezi toată discuția)