De curand, la societatea la care imi desfasor activitatea, am intalnit urmatoarea problema:
o persoana incadrata cu studii superioare pe post de inginer, al carui salarui brut i-a fost stabilit sub cotat de 1200 ron atat cat prevede legea,ca ar trebui sa primeasca o persoana cu studii superioare , intrebare .... e legal ??!!?? e normal ???
SI inca un aspect un tehnician cu 20 de ani de experienta in domeniu are un salariu brut de 675 ron , as dori sa stiu daca aceasta grila de salarizare este normala sau nu . Astept raspunsuri.
Grila de salarizare (la societati private) nu are la baza vreo lege, daca angajatorul o considera normala, atunci e ok, din punct de vedre legal.
Singurele lucruri pe care trebuie sa le repecte sunt:
salariile minime de incadrare pe posturi in functie de studiile cerute de post.
opsss... am crezut ca voi scrie mai multe lucruri care ar fi de respectat, dar cred ca este singurul :)
Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul salariului minim brut pe economie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Potrivit art. 2 din HG nr.1051/2008 coroborat cu art.40 din CCMN, pentriu personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare salariul minim brut lunar este de 1200 lei.
1. Grila de salarizare o stabileste angajatorul si, daca exista asa ceva, cu sindicatul sau reprezentantii salaariatilor.
2. Daca postul pe care este incadrat inginerul respectiv este prevazut cu studii medii atunci va fi platit ca pentru studii medii.
Din mesajul initial reiese clar ca este angajat pe post de inginer , citez "am intalnit urmatoarea problema:
o persoana incadrata cu studii superioare pe post de inginer, al carui salarui brut i-a fost stabilit sub cotat de 1200 ron atat cat prevede legea ..." ;)
Grila de salarizare trebuie sa respecte minim prevazut de lege...:)
tin sa evidentiez faptul ca societatea la care lucrez e una de stat , iar postul de inginer solicitat studii superioare nu studii medii ba mai mult de atat experienta 3 ani in domeniu , deci nucu vorba de incadrare pe studii medii