avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfaturi inainte de o inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfaturi inainte de o inchiriere

Buna ziua !
Ce sfaturi ar fi bune de urmat inainte de inchirierea unui apartament?
S-au intamplat mai multe lucruri care imi trezesc suspiciuni . Am sa enumar aici toate faptele.
La inceput , am negociat cu o intermediara ( e o cladire cu putine apartamente , dansa si sotul ei aveau birou acolo,probabil se ocupau de colectarea chiriei&samd, )
Ne-au dus sa vedem apartamentul , a fost totul ok .
A cerut 1 luna garantie + 1 avans . Am oferit din proprie initiativa mai mult , respectiv 3+1 , urmand ca dansa sa mobileze partial (de stricta necesitate) apartamentul in schimbul acestui avans mai mare . Persoana respectiva a fost de acord , iar aceasta mentiune a ramas valabila in continuare .
Problema este ca dansa nu este proprietarul imobilului , si aceasta dorea sa isi puna semnatura pe contractul de inchiriere , am spus NU si a spus ca va merge in localitatea unde se afla proprietarul pentru a semna contractul . De fapt , imobilul se afla in proprietatea sotiei celui care este trecut pe actele cladirii ( cam ambiguu ) - Daca se ofera cineva sa ma ajute - ii pot trimite aceste documente sa le vada . De asemenea , am primit si o copie de buletin a proprietarului trecut pe contractul de inchiriere .
Stabilisem cu respectiva intermediara ca apartamentul sa fie inchiriat de pe 1 octombrie, iar in perioada urmatoare ( anul urmator - sa nu platesc lunile Septembrie si August deoarece nu voi locui acolo) - bineinteles , proprietarul nu a fost de acord ( nici eu ca proprietar nu as fi fost de acord , eu doar am incercat sa negociez si dansa a acceptat ) Dar in schimb a accepat sa platesc doar jumatate din chirie pe acele luni . OK din partea mea
Chiar daca stabilisem ca va incepe de pe 1 octombrie ( iar , eu nu as inchiria un apartament peste 2 luni ) , mi s-a solicitat acum sa platesc si aceste 2 luni , la jumatate , cum stabilisem .

Se poate sa fie vreo escrocherie la mijloc ?
Completare : intre timp am inteles ca proprietara (sotia celui care este trecut pe contractul de inchiriere,si in actul de vanzare cumparare al imobilului este decedata )
Cel trecut pe contractul de inchiriere are domiciliul pe adresa respectiva ( este trecuta doar str si nr(de fapt doua numere , gen 1-3 ) , nu si ap )
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
vlad111, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad111 , utilizator 12:52, 13 August 2009
daca este asa, sigur este ceva putred la mijloc.
in primul rand trebuie sa studiati actele care sa dovedeasca ca persoana care va inchiriaza ori e mostenitoarea proprietarei ori are procura din partea mostenitoarei. daca sunt mai multi mostenitori, este bine ca acel contract sa fie semnat de toti....e posibil ca 1-2 dintre ei sa se opuna inchirierii sau sa nu le convina pretul iar dvs nu trebuie sa aveti neplaceri cu proprietarii.
daca nu sunteti sigur de ceva, mergeti cu actele la un avocat sa vi le studieze si cautati sa incheiati contractul prin notariat.


av.m.vasilescu
Extras de carte funciara pentru informare in privinta proprietarului apartamentului, copia actului de identitate a proprietarului, cheile apartamentului, un inventar al bunurilor din apartament cu descrierea starii lor la intrarea in vigoare a contractului de inchiriere, notarea datelor furnizate de contoarele de utilitati (apa, energie), mentiunea privind existenta sau nu a restantelor la plata cheltuielilor comune si cheltuielilor cu utilitatile pentru apartament.
Acestea ar fi niste cerinte minime de indeplinit la inchirierea unui spatiu de locuit. Faceti precizari cu privire la suma constituita cu titlul de garantie, in posesia cui va fi, va fi depusa intr-un cont la CEC la dispozitia proprietarului ? In ce conditii garantia poate fi retinuta de proprietar, in ce conditii trebuie restituita chiriasului ? Chiriasul poate mobila apartamentul, poate intocmi contracte pe numele sau pentru cablu Tv si internet ? Contractul de inchiriere ramane valabil daca pe durata inchirierii proprietarul vinde apartamentul inchiriat ? Pretul contractului se poate modifica numai prin vointa proprietarului sau ramane fixat pe intreaga durata ? Care este durata preavizului pe care partile sunt obligate sa si-l dea anterior incetarii contractului si eliberarii apartamentului ? In cazul unei durate mai lungi de inchiriere puteti sa va notati contractul la cartea funciara.
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Restante nu sunt , deoarece sunt primul care va locui acolo.
Cheile le primesc .
Apartamentul este gol - inventarul iese din discutie .
Copie dupa actul de identitate al proprietarului - am .
Pretul contractului - se renegociaza odata la 12 luni , asa e mentionat in contract .
Procura mi s-a spus ca o voi primi , odata ce proprietarul (care nu are biroul in localitate) va ajunge la biroul sau . Contractul a fost semnat de catre acesta(proprietarul de pe contract) doar ca persoana care trebuia sa se ocupe de inchiriere in locul meu tot dadea inapoi pentru ca vroia sa fie totul in regula si mi se pare logic ca dupa ce s-au intanlit de vreo ~3-4 ori si nu au semnat nimic , sa nu mai fie chiar atat de receptivi . Bine , tot o sa cer procura aia pana o primesc .
A fost intitiativa proprietarului sa inregistreze contractul la circa financiara .
A fost de acord sa mentioneze pe contract ca am achitat cele 2 luni la jumatate din pretul chiriei inainte de data inceperii contractului .
A spus ca ma pot muta de pe acum , chiar daca am platit lunile astea cu 1/2 din chirie si nu ar fi trebuit sa locuiesc acolo .
Despre vanzare , nu stiu ce sa spun . Mi s-a spus ca nu este in plan sa vanda apartamentul ( toate apartamentele din acea cladire au aceeasi proprietar )
In speta , nu imi fac griji pentru mai tarziu , ci pentru ce o sa se intample la data 1 Octombrie , cand o sa ma mut acolo .
.
E posibil sa ma trezesc cu vreo surpriza?
Poate fi dusa o escrocherie la un nivel asa de inalt? Totusi , am vazut ca doamna care imi inchiriaza are birou acolo , imi da cheile , am primit copia de buletin a proprietarului , o copie dupa actul de vanzare-cumparare al imobilului ( care am inteles ca de regula nu se prezinta chiriasului ) .


edit : Am urmarit documente ale primariei disponibile pe internet , si proprietarul trecut acolo este cel de pe contract . De asemenea , firmele acestuia au toate 3 sediul social in cladirea respectiva ( au spatiu si ptr birouri ) . E posibil ca acesta sa aiba "afacerile" lui , nu ma intereseaza aspectul asta , ma intereseaza doar sa pot locui acolo in pace #-o
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
vlad111, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monitorizat video de catre un proprietar persoana fizica ( inchiriere ) mircea.nedelcu mircea.nedelcu Buna ziua, Am stat in chirie cativa ani intr-un apartament situata intr-o cladire de birouri. Proprietarul care detine apartamentul si birourile respective ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere imobil-proprietarul in strainatate ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Sora mea locuieste in Germania si are un apartament cu 4 camere in Drumul Taberei pe care l-a inchiriat deja dar nu a facut formele; i-a trimis ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu vs evaziune fiscala (chirias vs prop) adryan_ss2 adryan_ss2 Buna ziua,ma confrunt cu o problema mai delicata si as dori daca se poate cateva pareri/raspunsuri din partea d'voastra. In urma cu 1 an am inchiriat un apart. ... (vezi toată discuția)