Cum se poate cere anularea unui proces verbal de contraventie al unui cetatean strain in situatia in care in procesul verbal este treuta doar tara de origine iar restul adresei adica strada , numar localitate sunt lipsa ?:(
OG 2/1001
art.16 (1) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde în mod obligatoriu: data şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plângerea.
(1^1) În cazul contravenienţilor cetăţeni străini, persoane fără cetăţenie sau cetăţeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse şi următoarele date: seria şi numărul paşaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia şi statul emitent.
...
art.17
Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata şi din oficiu.
Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia.
Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.
Probabil că cetățeanul străin s-a legitimat cu pașaportul astfel că nu avea agentul constatator ce adresă să treacă.
Cele consemnate de către agentul constatator beneficiază de o prezumție de veridicitate. Această prezumție este relativă (nu absolută) astfel că poate fi răsturnată prin proba contrară. Dacă se dovedește prin orice mijloc de probă (de regulă-martori) că fapta consemnată nu corespunde adevărului procesul-verbal de constatare a contravenției va fi anulat.
s-a legitimat cu pasaportul dar agentul trebuia sa treaca data emiterii pasaportului si organul emitent . iar ptr a trimite o instiintare de plata (ca nu a fost platita ) in alta tara nu o trimite politia...nu? Si nici nu au alte date decat tara. Nu au localitate, nu au strada, nu au district , nu au numar , nimic altceva pe procesul verbal. Deci credeti ca poate fi anulat ? Nu incep vreo procedura in alta tara , nu ? Strainul si-a recunoscut fapta , dar nu a platit si a plecat din tara . Ma refeream la aspecetele de forma ca acest proces verbal este incomplet totusi.