In iunie 2008 am incheiat un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil situat in judetul Vrancea-localitatea Gresu ,dandu-i un avans proprietarului de 10000 euro echiv in roni 36600,urmand ca in data de 30.10.2008 sa finalizam tranzactia conform intelegerii de a-i oferi si restul sumei ,mai exact 55.000 euro.Mentionez faptul ca in antecontract nu este stipulat pret de vanzare al imobilului ,cursul la care se va face tranzactia in data de 30.10.2008 si nu exista nici o mentiune in cazul in care vreuna din parti nu mai poate finaliza tranzactia din varii motive va plati penalizari in valoare de ,,x'' ori avansul initial.Totodata va aduc la cunostinta faptul ca in perioada iunie -octombrie 2008 urma ca vand un imobil situat in alta localitate pentru a-i putea oferi celui cu care am incheiat antecontractul diferenta pana la 65.000 eur.Ideea este ca nu am vandut apartamentul si nu mai pot achizitiona imobilul situat in Gresu.Proprietarul acestui imobil locuieste in Italia si am tinut mereu legatura prin internet si telefon,el fiind mereu la curent cu ce se intampla in Romania cu privire la trancatia ce urma a se incheia in 30.10.2008.Inainte de 30.10.2008 l-am anuntat ca nu mai pot achizitiona imobilul dumnealui si ca doresc sa ne intalnim sa discutam despre restituirea avansului.Rapunsul prorietarului a fost ca puteam sa ne intalnim in 2009 in luna iunie si atunci in prezenta avocatilor.Dumnealui a revenit in tara in 17 iunie contactandu-ma telefonic si cerandu-mi sa-i achit 1/2 din 55 000 euro si diferanta sa o achit la o data stabilita cu conditia de nerespectare a termenului si pierderea avansului dat.Nu am fost de acord sa mai finalizez tranzactia intrucat proprietarul mi-a cerut diferenta de 55.000 eur la cursul actual BNR.L-am anuntat telefonic de deplasarea mea la Focsani pentru a merge impreuna la notar /avocat si sa cerem anulare antecontract si restituire avans.Proprietarul a refuzat propunerea mea motivand ca pleca in concediu la mare cateva zile .Intre timp dumnealui a mers la un Birou de Experti Judecatoresti din Foscani si a incheiat o notificare (amenintare) prin care imi cere sa achit diferenta de 65000 eur pana la data de 06 iulie,in conditiile in care pretul total la care ne intelesesem in iunie 2008 fusese de 65000 euro si in cazul in care nu ma prezint cu aceasta suma pierd avansul de 10.000 euro.
As dori sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
Un antecontract ce valabilitate are?Daca proprietarul a procedat corect adresandu-se Biroului de Experti Judecatoresti?Daca Biroul Expertilor Judecatoresti a urmarit cu atentie antecontractul si a procedat legal sa ma notifice cu privire la pierderea avansului de 10.000 euro in conditiile in care in antecontract nu e mentionat nimic depre penalizare pentru nerespecatre termen si respectiv antecontract.Este corect sa mentioneze despre pretul final daca acesta nu e mentinat in antecontract?Proprietarul mi-a cerut cu 10.000 euro in plus.El poate sa-mi ceara oricat doreste si la pretul actual euro.
Am vreo sansa de a recupera de la proprietar 10000 euro?Eu ii doresc in euro ca asa i-am dat pot dovedi cu acte din banca ca am retras suma .
Se poate deschide proces civil sau penal?
Procesul se va deschide la Focsani ,iar eu sunt din alta localitate ,am 60 ani si sufar de miastenia gravis.As putea solicita ca procesul sa fie mutat in localitea de domiciliu a mea?
Doresc sa-mi oferiti solutii precise si va multumesc!
"solutii precise" va ofera avocatul, numai dupa ce va studiaza actul.
actul nu se incadreaza la un antecontract daca lipseste un aspect esential pretul....ca sa nu mai vorbim de clauze.
in instanta va fi socotit ca o simpla intelegere...nici macar asa , cred ca si o chitanta de mana ar fi fost mai puternica atata timp cat era stipulat pretul.
nu cred ca aveti sanse sa va recuperati avansul si exclus in baza acestui "act" sa fiti obligat la plata diferentei.
consultati un avocat din orasul dvs, poate gaseste cate ceva prin actele dvs ca sa va gaseasca rezolvarea.
dupa parearea dumneavostra eu ii dau 10000 eur cu ce titlu?eu vreau sa-mi restituie suma daca nu prin mica intelegere -nu e cazul macar in instanta ,dar as vrea sa stiu daca am sanse sa recuperez banii.
multumesc!
Daca in antecontractul de vanzare-cumparare nu s-a stipulat pretul de vanzare al imobilului ar fi o problema! Acei 10000 euro reprezinta avansul dat pentru a cumpara imobilul mentionat, ulterior urmand sa achitati restul sumei si incheierea contractului de vanzare-cumparare. Nu cred ca pe cale amiabila veti recupera suma de 10000 eur, singura solutie pe care o aveti la indemana fiind o actiune civila in instanta. Totusi ar fi trebuit sa fiti mai explicit cu privire la acel antecontract!
Eu cred ca ar fi benefica o discutie verbala cu un avocat.
V-ar ajuta mult.
Cautati un avocat acolo unde urmeaza sa va judecati intrucat sa mergeti la cei din alt judet va costa mai mult.
Am mers la un notar si consider ca si acesta are parte din vina ca nu ne-a spus de riscurile la care ne supunem...proprietarul a fost cel care cu subintelegere, discutand cu notarul inainte a spus ca e mai bine sa procedam asa ...de ce ?ca nu dorea sa plateasca impozit mare la tranzactie.apoi nu a mai vrut sa ne intalnim timp de un an si la final mi-a cerut un pret diferit fata de cel initial...mai mare bineinteles.....eu cum pot accepta o astfel de tranzactie?sunt in imposibilitatea de a mai cumpara si vreau sa-mi recuperez banii....