avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizii Director general sau administrator firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizii Director general sau administrator firma

Buna ziua,

M-ar interesa sa stiu daca este legal ca un director general sau un administrator de firma sa iti ordone sa faci activitati care nu tin de fisa postului/specificul postului pe care esti angajat. De ex. eu sunt angajata pe postul de specialist calitate, dar mi s-a ordonat sa ma ocup de situatia etichetelor cu coduri de bare care se lipesc pe produse in ultima faza a productiei, aceasta pe motiv ca controlorii CTC lipesc oricum o eticheta de control pe produse si mai pot sa se ocupe si de lipirea etichetelor cu coduri de bare.

De asemenea ma intereseaza sa aflu daca este legal sa se realizeze schimbarea locului de munca al unei persoane intr-o firma prin simpla decizie a directorului general.
Din cate stiu eu orice schimbare de loc de munca intr-o firma trebuie sa se realizeze cu acordul partilor, nu prin acord unilateral (director/patronat).

Va rog sa-mi indicati si legile/articolele din care reiese ilegalitatea situatiilor de mai sus.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 14 Mai 2016
1. Potrivit art.40 alin.1 lit.c C.mun., angajatorul are dreptul sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor.

2. Art. 41. C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
..
b) locul muncii;
...

Prin urmare, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - locului de munca - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege, si anume :
- delegare
- detasare
- in cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.
Multumesc.
De partea cu acordul partilor nu eram sigura.

Pentru partea de decizii date de directorul general, totusi mi se pare aberant ca acesta sa iti ordone sa faci o activitate care tine de productie cand specificul locului tau de munca este altul, chiar daca tu esti competent prin studii pentru activitatea respectiva.
Mi se pare ca o mascare a celeilalte chestiuni schimbarea locului de munca.
Adica nu iti schimba locul de munca pentru ca nu au voie dar au voie sa iti dea sarcini de lucru corespunzatoare unui alt loc de munca?
In afara de Codul Muncii nu mai exista alta legislatie de reglementare?
Citind mai bine art 40 Codul muncii, nu cumva in "rezerva legalitatii" se include de fapt ce am intrebat eu?
Adica daca activitatea nu tine de specificul locului tau de munca, angajatorul nu are dreptul legal de ati ordona pentru ca incalca celalalt articol 41 (adica intr-un fel te forteaza la schimbarea activitatii pentru care te-ai angajat)?
Nu mai exista alt text de lege, probabil ca in reg.intern exista asa ceva mentionat.

Legalitatea unei decizii poate fi pusa sub semnul intrebarii ... insa in practica exista posibilitatea delegarii de atributii, institutie care nu exista reglementata expres in legislatie.

Salariatul poate contesta in instanta o astfel de decizie data de catre angajator.
Delegarea de atributii totusi trebuie sa nu incalce legea.

Adica un director de calitate poate sa delege ca anumite chestiuni de calitate sa fie indeplinite de angajatul din subordinea sa pe partea de calitate, dar este o incalcare a legii sa ii ordone/sa-i inmaneze decizii prin care i se atribuie responsabilitati care nu tin de specificul postului (ex. chestiuni de productie, de ambalare-etichetare etc...).
Am gasit in COR ca etichetarea produselor tine de meseria de ambalator-sectie Logistica Transpoturi.
Nu are nici o legatura cu departamentul de Calitate-CTC.

O decizie a unui administrator sau director general prin care un specialist calitate trebuie sa se ocupe de gestionare etichetarii produselor incalca art 41 Codul Muncii (litera cu Felul Muncii). Felul muncii la mine in contractul de munca este 214129 conform COR - specialist calitate, nu ambalator etichetor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Modificarea contractului de munca prin delegare aidu aidu Urmeaza sa solicit instantei pronuntarea unei hotarari partiale, cu privire la capul de cerere de anulare a deciziei de incheiere anticipate a delegarii, ... (vezi toată discuția)
Concediere prin desfiintare de post Cris_M Cris_M Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt drepturile unui angajat in caz de concediere prin desfiintare de post. Angajatorul are obligatia sa mute angajatul pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am o problema la serviciu. am fost două săptămâni ... gelu27 gelu27 Buna ziua! Am o problema la serviciu. Am fost două săptămâni in concediu medical (fizioterapie, coloana si genunchi). Precizez faptul ca lucram pe ... (vezi toată discuția)