Buna seara. As vrea sa primesc cateva lamuriri in ceea ce priveste contractul pentru asigurari de somaj. Sunt salariat cu 2 ore/zi si mi s-a spus ca in acest caz nu se poate primi indemnizatia de somaj. Ce posibilitati exista pentru incheierea acestui contract, in ideea de a contribui cele 12 luni pentru a avea dreptul la indemnizatie. Mentionez ca sunt si asociat/administrator. Deasemenea la Somaj Bucuresti m-au trimis in vreo 4 birouri ca nu prea stiau despre ce e vorba, pentru ca in final sa imi spuna ca nu se poate. Multumesc!
Un angajat cu norma intreaga trebuie sa aiba 12 luni lucrate in ultimele in 24 luni. La limita fractia de norma minima este 1/2. Insa aceasta trebuie realizata ca medie.
Dupa calculele mele, ca sa indepliniti conditia obtinerii indemnizatiei de somaj trebuie sa fi lucrat 16 luni cu fractie de norma de 2 ore/ zi si 8 luni cu 8 ore/zi, daca ne referim la conditii normale de munca.
Asa este, dar eu am lucrat in ultimile 24 de luni cu 2 ore/zi. De aceea intrebam de acest contract pentru asigurari de somaj despre care am auzit ca se incheie cumva in nume propriu, nu de catre angajator, dar nu inteleg exact. Multumesc oricum.
Contractul de asigurare se incheie , in nume propriu, cu AJOFM si numai in a numite conditii prevazute de lege.
Asa cum se prevede in Legea nr.76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Persoanele fizice pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (in prezent, 1250 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 6.25 lei.
Deci trebuie facut un contract in nume propriu la sanatate, unul la pensii si apoi la somaj? Si mai exact ce inseamna "orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii"? Asociat/administrator? Proprietar care inchiriaza? Investitii financiare? Si o ultima intrebare, sper sa nu plictisesc: ca sa incasezi indemnizatie de somaj banuiesc ca trebuie sa demonstrezi ca nu mai realizezi acele venituri. Cum faci asta? Multumesc pentru rabdare.