avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... redobandirea capacitatii de munca dupa invaliditate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

redobandirea capacitatii de munca dupa invaliditate dupa concediere

Art. 17 alin (1) Legea76/2002
In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
...
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;

Eu nu ma aflu intocmai in situatiile astea. Nu am incetat activitatea ca urmare a pensionarii pt invaliditate... ci m-am pensionat de invaliditate dupa ce am incetat activitatea (din motive imputabile).
Pot sa solicit indemnizarea pt somaj la redobandirea capacitatii in munca? Chiar daca nu am incetat activitatea CA URMARE a pensionarii?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 11:12, 8 Septembrie 2016
1. Daca tot ati citit Legea 76/2002 de ce nu ati citit si in continuare:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
...
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, dacã aceasta nu depãşeşte 12 luni, pentru persoanele prevãzute la art. 17 alin. (1) lit. g);
...

2. - In cazul dvs. ati fost mai mult de 12 luni pensionat de invaliditate.
- Si, in primul rand, nu ati incetat activitatea ca urmare a pensionarii de invaliditate.
Tocmai mi-ati reamintit ca am citit si eu in lege partea cu cotizatul... doar ca am uitat ca am citit, atunci cand am adresat intrebarea :)

Nu am fost mai mult de 12 luni pensionat de invaliditate!!!

De fapt, tocmai acum contemplam... daca sa continuu sa raman invalid... sau sa incerc sa devin somer.

In privinta incetarii activitatii ca urmare a pensionarii de invaliditate... o sa imi ceara sa fac dovada asta??

Pot sa inchei contract de asigurare de somaj... si sa cotizez 12 luni, cat continuu sa fiu invalid... iar apoi sa devin somer??

De ce e atat de complicat sa devin somer???
In Anglia nu e nicio conditie... si e imens ajutorul!!!
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2016
aidu, utilizator
1. - Nu e complicat sa devii somer este ma dificil sa beneficiezi de indemnizatie de somaj (trebuie indeplinite conditiile legale).
- In Anglia sunt alte legi.

2. Dvs. nu ati incetat activitatea ca urmare a pensionarii de invaliditate deci nu va incadrati in conditiile prevazute de lege pentru a beneficia de indemnizatie de somaj.

3. - Conform Legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 1250 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 6,25 lei.

4. - Deci pentru a va asigura la somaj trebuie sa fiti asigurat, in acelasi timp, si la pensie si la sanatate si trebuie sa aveti venituri din activitati desfasurate potrivit legii si care nu sunt asigurate la somaj prin efectul legii.
- Mai multe amanunte cereti de la ANOFM, prin e-mail, pe: anofm@anofm.ro
tudorvaleriu a scris:

1. - Nu e complicat sa devii somer

Dimpotriva, e extraordinar de simplu :)))

este ma dificil sa beneficiezi de indemnizatie de somaj (trebuie indeplinite conditiile legale).

Este aproape imposibil!!
Desi, avand in vedere cuantumul derizoriu... ar trebui sa fie simplu!!

Pt asigurare somaj e conditie neaparat sa realizez venituri din activitati ?????

Daca nu realizez niciun venit, pot sa platesc 6.25 lei/luna?? Ca si la sanatate, daca as avea contract individual cu Casa de sanatate??
Eventual din pensia de invaliditate? Asta se considera venit??
La sanatate sunt asigurat.
Ce inseamna a fi asigurat in sistemul public de pensii??
Am lucrat 5+ ani de zile si am cotizat, inclusiv la pensie privata... se numeste ca sunt asigurat... sau trebuie iar un numar de luni de cotizare in ultimii ani??
V-am recomandat sa intrebati la ANOFM de unde veti primi lamuririle necesare.

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj Jordy77 Jordy77 In aprilie 2012, fiind angajata in munca si dupa aproape o luna de concediu medical, am fost pensionata medical (grad 3) . In luna ianuarie 2013 (cam dupa noua ... (vezi toată discuția)
Dupa pensie de invaliditate grad iii pot beneficia de somaj? agata61 agata61 Am vechime in munca 35 ani, si sunt la pensie de invaliditate grad III. La suspendarea pensiei de inavliditate pot beneficia de somaj, tinand cont ca as mai ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de indemnizatia de somaj dupa o pensie de invaliditate de 17 luni? maria_ioana81 maria_ioana81 Buna ziua, Un membru al familiei mele a iesit la pensie pe caz de boala in luna iunie 2010, pana pe data de 1 dec. 2011. Abia pe data de 5 iunie a anului ... (vezi toată discuția)