avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... redobandirea capacitatii de munca dupa invaliditate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

redobandirea capacitatii de munca dupa invaliditate dupa concediere

Art. 17 alin (1) Legea76/2002
In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;
...
g) au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;

Eu nu ma aflu intocmai in situatiile astea. Nu am incetat activitatea ca urmare a pensionarii pt invaliditate... ci m-am pensionat de invaliditate dupa ce am incetat activitatea (din motive imputabile).
Pot sa solicit indemnizarea pt somaj la redobandirea capacitatii in munca? Chiar daca nu am incetat activitatea CA URMARE a pensionarii?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 11:12, 8 Septembrie 2016
Ma refer la Art. 49 alin (1) pct a) Legea 263 In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
Vechimea in munca este una, iar stagiu de cotizare este altceva .

Daca vi se va suspenda pensia de invaliditate, atunci perioada de supendare nu vi se va lua in calcul.
e prevazuta de lege aceasta situatie... sau este o solutie jurisprudentiala? :)
nu pare a avea legatura pensia cu vechimea in munca!

intr-adevar, stagiul de cotizare e o notiune mai ampla, care include vechimea in munca.
dar practic nu are de ce sa ma intereseze distinctia, de vreme ce beneficiile decurg din stagiul de cotizare, si nu neaparat din vechimea efectiva!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj Jordy77 Jordy77 In aprilie 2012, fiind angajata in munca si dupa aproape o luna de concediu medical, am fost pensionata medical (grad 3) . In luna ianuarie 2013 (cam dupa noua ... (vezi toată discuția)
Dupa pensie de invaliditate grad iii pot beneficia de somaj? agata61 agata61 Am vechime in munca 35 ani, si sunt la pensie de invaliditate grad III. La suspendarea pensiei de inavliditate pot beneficia de somaj, tinand cont ca as mai ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de indemnizatia de somaj dupa o pensie de invaliditate de 17 luni? maria_ioana81 maria_ioana81 Buna ziua, Un membru al familiei mele a iesit la pensie pe caz de boala in luna iunie 2010, pana pe data de 1 dec. 2011. Abia pe data de 5 iunie a anului ... (vezi toată discuția)