avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Testamentul legalizat prin act notarial poate fi atacat si modificat ulterior , prin actiune in instanta ,de catre mostenitori ?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 21:53, 12 August 2009
Testamentul poate fi oricand atacat ,cel mai sigur act este vanzarea -cumpararea , acesta este un act perfect valabil si nu se poate ataca decat daca sunt incalcari grave ale codului civil ,si oricum se ataca mult mai greu.
Testamentul poate fi atacat pentru motive de nulitate de către oricare dintre moştenitori sau se poate cere reducţiunea liberalităţilor instituite prin el, de data aceasta de către moştenitorii rezervatari.

Mă întreb ce legătură are propunerea încheierii unui contract de vînzare-cumpărare cu testamentul. Mai ales că un asemenea contract (avînd în vedere intenţia liberală a celui care are în proprietate bunul) va fi, cu certitudine, o donaţie deghizată. Apoi, să nu uităm efectele celor două acte. Testamentul îşi produce efectele doar de la data decesului testatorului, în timp ce, încheind un contract de vînzare-cumpărare, dreptul de proprietate se transmite de la data încheierii actului. Va fi fiind în intenţia testatorului să transmită bunul încă din timpul vieţii? Nu prea cred.

themis a scris:

Testamentul poate fi atacat pentru motive de nulitate de către oricare dintre moştenitori sau se poate cere reducţiunea liberalităţilor instituite prin el, de data aceasta de către moştenitorii rezervatari.

Mă întreb ce legătură are propunerea încheierii unui contract de vînzare-cumpărare cu testamentul. Mai ales că un asemenea contract (avînd în vedere intenţia liberală a celui care are în proprietate bunul) va fi, cu certitudine, o donaţie deghizată. Apoi, să nu uităm efectele celor două acte. Testamentul îşi produce efectele doar de la data decesului testatorului, în timp ce, încheind un contract de vînzare-cumpărare, dreptul de proprietate se transmite de la data încheierii actului. Va fi fiind în intenţia testatorului să transmită bunul încă din timpul vieţii? Nu prea cred.

Acelasi lucru ma intreb si eu!:(
Este clar ca cineva care isi face un testament are de gand sa isi pastreze proprietatile sau bunurile in timpul vietii!
In fine....no comment!
Les grands esprits se rencontrent...

:bow:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer proprietate parinti - copil pppamela pppamela Buna ziua, Parintii mei doresc sa transfere una din proprietati mie - uneia din cele 3 fiice. Care decizie este cea mai stabila? Testament/Contract ... (vezi toată discuția)
Drepturi imobil mmonyca1981 mmonyca1981 Buna ziua,am o problema. prietenul meu a achizitionat prin Prima Casa un apartament,problema e ca el este proprietar si ar vrea sa ma faca pe mine ... (vezi toată discuția)
Vreau sa-mi vand cota Cristina12 Cristina12 Buna ziua.Impreuna cu o persoana care nu este nici un fel de ruda cu mine,detin o locuinta,fiecare avand cota 1/2. Intrebarea mea ar fi daca as putea sa-i fac ... (vezi toată discuția)