avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 416 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Transfer proprietate Parinti - Copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Transfer proprietate Parinti - Copil

Buna ziua,
Parintii mei doresc sa transfere una din proprietati mie - uneia din cele 3 fiice.
Care decizie este cea mai stabila? Testament/Contract vz-cumparare (dar nu voi oferi fizic contavaloare proprietate)/Donatie, etc? Ce document de mai sus este cel mai puternic pentru a nu fi atacat dupa moartea parintilor.
In viziunea mea si un testament care are costuri reduse pare a fi o alegere corecta.
Rog o alta opinie in acest sens,
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: pppamela , utilizator 17:55, 6 Aprilie 2020
Testamentul sau contractul de donatie sunt liberalitati (acte prin care se transmite proprietatea in mod gratuit) care pot fi supuse reductiunii. Pe scurt, daca la data decesului parintilor, celorlalte surori (mostnitori rezervatari) nu le raman de mostenit bunuri de o valoare suficient de mare, ele va pot cere jumatate din cat ar fi trebuit sa mosteneasca din bunul respectiv in lipsa liberalitatii (1/3 ar fi mostenit deci 1/6 fiecare va pot solicita) - numai daca nu le raman de mostenit bunuri de o valoare suficient de mare.
De notat ca testamentul nu transfera efectiv dreptul de proprietate, asta opereaza doar la decesul parintilor si numai prin dezbaterea mostenirii - cu alte cuvinte, veti avea nevoie de semnaturile/acordu lor oricum, altfel va trebui sa va adresati instantei.
Pentru a incheia un act "puternic" care sa nu poata fi atacat , acesta nu trebuie sa fie o liberalitate ci un act oneros, asa cum este contractul de vanzare. Totusi, pentru ca acesta sa nu fie considerat o donatie deghizata, vanzarea trebuie sa nu fie afectata de rezerva uzului, a uzufructului ori a abitatiei in favoarea parintilor (deci acestia trebuie sa va transmita inclusiv folosinta bunului la momentul incheierii contractului) si sa nu fie insotita de sarcina intretinerii/a rentei viagere - cu alte cuvinte, trebuie facuta o vanzare pura si simpla, ca si cum nu ati fi rude. Ca vanzarea sa subziste, pretul pe care il declarati trebuie sa nu fie derizoriu/disproportionat fata de valoarea bunului iar cum sumele de bani achitate intre persoane fizice care depasesc valoarea de 50.000 lei trebuie achitate prin banca, va puteti imagina ce presupune o asemenea "vanzare". Va trebui sa faceti dovada achitarii efective a pretului.
În concluzie, nici una din cele trei variante la care v-ați gândit, nu vă dă garanția ca veți obține toate bunurile de la părinți. Ceilalți frați ai dumneavoastră sunt la rândul lor moștenitori rezervatari, și pot cere în instanță reducțiunea.
Va multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inlaturare copil de la mostenire ELLACAL ELLACAL Buna ziua, Ma intereseaza cat de realista este amenintarea unui parinte ca dupa moartea sa , apartamentul in care locuieste nu va ramane unicului copil pe ... (vezi toată discuția)
Donatie sau testament? aselajusto aselajusto buna , am un apartament lasat de la parinti mei care ,inca traiesc nu am bani sa fac intabulare sau contract de vanzare cumparare , cum as putea sa procedez ... (vezi toată discuția)
Act de donatie kerekeshermina kerekeshermina Buna ziua, parintele meu (mama deoarece tatal meu a decedat de multi ani)a facut un act de donatie pe numele meu cu acordul fratilor mei. Doresc sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)