avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna neacordat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna neacordat

Buna ziua!
Din nefericire am o problema destul de delicata pentru rezolvarea careia sunt nevoita sa apelez la sfatul dumneavoastra. Lucrez la o societate comerciala de aproximativ un an. Chiar la finalul lunii se implineste anul de cand mi s-a intocmit contractul de munca, si angajatorul nu vrea sa-mi acorde concediul de o saptamana pe care l-am solicitat. Desi pana acum am epuizat sase dintre cele 21 de zile care mi se cuvin, seful refuza sa imi acorde chiar si o saptamana de concediu, pe motivul ca am lipsit prea mult. Mentionez ca nu am lipsit nici o zi nemotivat, iar cele sase zile pe care le-am cerut din concediu au fost pentru rezolvarea unor probleme personale. Concediu medical, cu toate actele in regula am avut in total 4 zile. Dupa toate cele descrise, inclin sa cred ca este un moft faptul ca nu imi acorda acea saptamana, desi mi-am indeplinit toate sarcinile de servici si nu exista situatii urgente care sa necesite prezenta mea , am inlocuitor. Ce este de facut in acest caz? Daca pur si simplu nu apar la lucru poate sa imi faca vreo insemnare in cartea de munca sau exista vreun fel in care il pot convinge sa imi acorde acele 5 zile banale?
Cu multumiri,
Anna
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 22:11, 12 August 2009
1. Se pare ca la mijloc este rea-vointa din partea angajatorului.
2. Seful dvs. nu are si el un sef la care sa mergeti sa spuneti despre ce e vorba?
3. Poate va ajuta urmatorul extras din Codul muncii:
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Mult succes!
Pentru acordarea concediului legal de odihna, trebuie sa inregistrati o cerere in acest sens la angajator prin care ii faceti cunsocte toate aceste mentiuni. Concediul de odihna nu poate fi efectuat dupa expirarea unui an calendaristic. Daca prezenta dv. este absolut obligatorie in firma si seful nu se poate dispensa de prezenta dv., atunci va fi obligat sa va plateasca acel concediu legal.
Nu puteti sta acasa invocand faptul ca aveti dreptul la concediu pentru ca vi se va desface CIM pe motive disciplinare, fara drept de somaj.
Cand s-a facut planificarea concediilor, cand ati fost programata? Daca ati fost programata pe o anumita perioada, de ce nu v-ati luat concediul de odihna?
Daca nu va acorda concediul de odihna la care aveti dreptul desi l-ati solicitat in scris (pastrati-va un exemplar din cererea depusa la angajator cu nr. si data inregistrarii cererii), adresati-va cu o reclamatie in acest sens la ITM. Veti vedea ca lucrurile se vor rezolva. ;)
Multumesc tuturor care au raspuns atat de promt.

Din pacate aceasta societate este "proprietatea" celui care o conduce si noi suntem supusii sai loiali. Nu s-a facut o programare a concediilor, nu exista asa ceva, dar din fericire, cererea prin care solicit concediul de odihna exista, si am de gand s-o arhivez. Este a doua cerere de concediu pe care mi-o refuza fara vreo justificare, insa as dori sa incerc mai intai o rezolvare prin eterna cale amiabila, unde trebuie sa plec capul, desi nu am gresit cu nimic. Sincer, ma deranjeaza enorm ca s-a recurs la aceasta metoda, si nu vreau sa stric echilibrul precar cu angajatorul datorita mofturilor sale, insa trebuie neaparat sa plec saptamana viitoare si nu pot sa mai aman aceasta calatorie. Daca nu va acorda concediul, pur si simplu voi lipsi, iar daca doreste, poate sa ma concedieze.
Absentele mele pot avea impact asupra unei viitoare angajari?
Cu stima,
Anna
In cel mai rau caz va poate concedia pe motive disciplinare. Si, ce daca? Nu va faceti griji!
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz al angajatorului! danielbratu danielbratu Va rog sa ma ajutati intr-o problema, Sunt angajat al unei societati unde am solicitat concediu de odihna 3 zile, am avut niste chestiuni de rezolvat, datorita ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna andreeachi andreeachi Buna ziua, Vin catre dumneavoastra cu o situatie recenta de la locul de munca. Lucrez intr-o firma de IT si recent am solicitat si mi s-au aprobat 2 zile ... (vezi toată discuția)
Concediul de odihna alexandrinapop alexandrinapop As avea si eu o nelamurire asupra concediului de odihna. Situatia sta in felul urmator : Lucrez la o firma de 1 an si pe anul acesta nu am solicitat nici o ... (vezi toată discuția)