avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Obligativitate raport al comisiei de cenzori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Obligativitate raport al comisiei de cenzori

Fac parte dintr-un sindicat al carui presedinte a fost ales in toamna anului 2009. de atunci si pana acum, in calitate de lider, niciodata, presedintele sau comisia de cenzori nu a depus nici un raport financiar, dare de seama sau bilant, de nici un fel. Nu s-a vorbit niciodata despre cum sunt folositi banii nostri. Plus ca sindicatul nu apare in evidenta Finantelor in perioada 2010-2013. INtrebarea mea este: Comisia de cenzori sau liderul de sindicat, are obligativitatea , cel putin anuala, de sustinere a unei dari de seama privind activitatile financiare ? Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:02, 17 Mai 2016
Trebuie verificat si in statutul organizaţiei sindicale.

Art.26 din Legea 62/2011
(1) Controlul activităţii financiare proprii a organizaţiilor sindicale se realizează prin comisia de cenzori, care funcţionează potrivit statutului şi legislaţiei în vigoare.

(2) Controlul asupra activităţii economice desfăşurate de organizaţiile sindicale, precum şi asupra stabilirii şi virării obligaţiilor faţă de bugetul de stat şi bugetele de asigurări sociale se realizează de către organele administraţiei de stat competente, potrivit legii.

Multumesc pentru raspuns si ptr promptitudine. Asta am vazut in Legea Dialogului Social, la statut nu avem acces ! Sindicatul acesta a devenit un act de represiune asupra propriilor membri, nimeni nu da socoteala pentru nimic.
In acest caz, aveti urmatoarele optiuni :
- fie incercati sa convocati o adunare generala a membrilor si in care sa schimbati conducerea acestuia

- fie sa renuntati la calitatea de membru sindicat , astfel incat acesta sa-si poata pierde reprezentativitatea la nivel de angajator (numărul de membri ai sindicatului sa scada sub jumătate plus unu din numărul angajaţilor unităţii)

- fie incercati un ajutor la una din Confederatiile sindicale constituite la nivel national.
Multumesc. Adunarile generale au avut loc (si) in anii precedenti, va mai fi una saptamana viitoare in care eu voi incerca revocarea liderului. Problema e ca multi dintre membrii sindicatului il sustin pe acesta, cu care, impreuna au diverse "combinatii". Intre 2009 si 2013 sindicatul nu apare inregistrat la Finante si banuiesc anumite interese , de grup, intre lider si (unii)membri de sindicat. Iar iesirea mea din sindicat va garanta perpetuarea acestor lucruri.

PS: Am descoperit un amanunt extrem de interesant la Finante. Exista acelasi sindicat, cu aceeasi denumire, cu 2 CUI-uri , unul vechi, preluat de la fosta conducere, si altul nou, obtinut in urma reprezentativitatii. este posibil asa ceva ???
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2016
georgehc, utilizator
georgehc a scris:

.....

PS: Am descoperit un amanunt extrem de interesant la Finante. Exista acelasi sindicat, cu aceeasi denumire, cu 2 CUI-uri , unul vechi, preluat de la fosta conducere, si altul nou, obtinut in urma reprezentativitatii. este posibil asa ceva ???


Din cate cunosc codul fiscal acordat unei entitati juridice este unic ... Numai cei de la Finanate va pot lamuri cu privire la acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liderul de sindicat:un mic dictator marinica71 marinica71 lucrez la stat si de doi ani am constituit un sindicat,am ales un lidersi atat.de restul se ocupa acest lider el da afara din sindicat pe cine vrea,primeste ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! suntem un sindicat in care eu mai ramas 17 membri. ... AleSarah AleSarah Buna ziua ! Suntem un sindicat in care eu mai ramas 17 membri. S au retras vicepresedintii, membrii comisiei de cenzori, casierul , au mai ramas ... (vezi toată discuția)
organizatii sindicale-verificare acte daxela daxela Care este autoritatea externa abilitata sa verifice corectitudinea operatiunilor unei organizatii sindicale? (vezi toată discuția)