avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Instalatie electrica imobil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Instalatie electrica imobil

Buna ziua.
La solicitarea asociatiei si constatarea de catre Electrica, ca instalatia electrica a blocului trebuie inlocuita, aceasta s-a realizat, dar receptia s-a facut intre Electr. Distributie si Electr. Furnizare. In baza carui art . de lege pot solicita, ca presedinte, datele tehnice ale lucrarii efectuate?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 06:47, 17 Mai 2016
Legea nr.10/ 1995 cu modificarile si completarile ulterioare, privind calitatea in ctii. mentioneaza obligativitatea intocmirii cartii tehnice a ctiei.
- art.21 Investitorii sunt persoane fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii sau intervenţii la construcţiile existente în sensul legii şi au următoarele obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor:
a) stabilirea nivelului calitativ ce trebuie realizat prin proiectare şi execuţie pe baza reglementărilor tehnice, precum şi a studiilor şi cercetărilor efectuate;
b) obţinerea acordurilor şi a avizelor prevăzute de lege, precum şi a autorizaţiei de construire;
c) asigurarea verificării proiectelor prin specialişti verificatori de proiecte atestaţi;
d) asigurarea verificării execuţiei corecte a lucrărilor de construcţii prin diriginţi de specialitate sau agenţi economici de consultanţă specializaţi, pe tot parcursul lucrărilor;
e) acţionarea în vederea soluţionării neconformităţilor, a defectelor apărute pe parcursul execuţiei lucrărilor, precum şi a deficienţelor proiectelor;
f) asigurarea recepţiei lucrărilor de construcţii la terminarea lucrărilor şi la expirarea perioadei de garanţie;
g) întocmirea cărţii tehnice a construcţiei şi predarea acesteia către proprietar;
h) expertizarea construcţiilor de către experţi tehnici atestaţi, în situaţiile în care la aceste construcţii se execută lucrări de natura celor prevăzute la art. 18 alin. 2 al prezentei legi.
Fiind vorba de o interventie la o ctie. existenta, executantul lucrarii trebuie sa va prezinte, spre anexare la cartea ctiei.blocului dvs., toate documentele (inclusiv PV de receptie a lucrarii de inlocuire instalatie electrica) utilizate la interventie.
gera905 a scris:
La solicitarea asociatiei si constatarea de catre Electrica, ca instalatia electrica a blocului trebuie inlocuita, aceasta s-a realizat..

Dumneavoastra, asociatia, presedintele... ce ati ati constatat la instalatia electrica? Ce nu functiona sau functiona defectuos? S-a intervenit la instalatia electrica dupa tabloul electric al scarii blocului sau instalatia electrica inainte de tabloul electric al scarii de bloc?
Dumneavoastra, asociatia, ati platit aceasta repartie?
Buna seara.
Instalatia electrica de la tabloul general de scara pana la contorii de apartament, toate acestea fiind in ghena de apa pluviala si facandu-se condens, curgea apa efectiv pe contoare,conductoarele erau de aluminiu ingropate in zidarie (1960), fara impamantare. Toate acestea remediindu-se acum, nu ne-a costat niciun ban, suntem multumiti, dar cand am cerut, verbal, documente tehnice ptr. cartea tehnica mi s-a raspuns ca nu au dat asa ceva la celelalte blocuri unde au mai executat o astfel de lucrare si ca nu stiu ce anume sa-mi dea. Nu stiu nici eu exact ce anume. Asta este intrebarea.
Multumesc.
Acum e mai clar.
Aceasta instalatiei nu este a asociatiei. Asociatia are instalatia de iluminat pecasa scarii sau de alimentat liftul. Dar instalatia ce deserveste pe fiecare abonat in apartamentul sau este in proprietatea furnizorului pana la fiecare contor electric din fiecare apartament iar dupa fiecare contot este instalatia electrica in proprietatea fiecarui apartament. Aceasta instalatie nu este a asociatiei.
Putem compara cu telefonia fixa, cu cablul TV sau internet. Adica fiecare apartament abonat are contract direct cu furnizorul (de telefonie sau de internet) iar atunci cand cineva constata o defectiune, se apeleaza direct la furnizor care are obligatia sa repare. Asociatia nu este implicata in aceste situatii, nu are contract cu furnizorii...
Asa ca nu vad de ce sa solicite asociatia documente cu privire la reparatia instalatiilor electrice, de telefonie fixa, internet, TV.., ce-mi deservesc apartamentul meu sau al vecinilor mei. E firesc sa nu stie ce sa va dea pentru ca oa asemenea lucrare nu necesita un proiect, un deviz de lucrari..., furnizorii prin echipele lor de interventie, executa repartiile in baza unor dispozitii sau ordin de serviciu dat de sefii lor, pentru instalatiile ce sunt in gestiunea lor si nu in gestiunea asociatiei.

Totusi, daca asociatia a facut sesizarea scrisa catre furnizor, pentru remedierea defectiunilor, fiind poate mai multi proprietari afectati, furnizorul ar putea sa raspunda la acea sesizare printr-o adresa in care sa arate ca in data de... s-a intervenit, s-a reparat instalatia care acum functioneaza s.a.m.d. In acea adresa pot sa va dea ceva amanunte cu privire la reparatie, ce au facut concret...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi locatar Andreea-Mara Andreea-Mara Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu niste informatii. As dorii sa stiu care sunt drepturile si bineinteles obligatiile mele ca si locatar intr-o ... (vezi toată discuția)
Modificare instalatie electrica hotarata doar de presedinte si administrator Adi_01 Adi_01 Buna ziua, Am descoperit in subsolul blocului doua persoane care lucrau la instalatia electrica .La intrebarea fireasca _ce faceti si cu acordul cui?_ au ... (vezi toată discuția)
Mutare contor energie electrica din apartament pe casa scarii mariuss_suciu mariuss_suciu Hristos a Inviat ! Dupa cum spune si titlul, as dori sa stiu in ce conditii se poate muta contorul de energie electrica din apartament pe casa scarii, ... (vezi toată discuția)