avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... speta ccc pana la 2 ani cf noii legi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

speta ccc pana la 2 ani cf noii legi

Buna ziua!
Am un copilas nascut pe 07.08.2015 si va rog sa ma lamuriti privind noile modificari aduse de legea 66/2016, am optat deja pentru varianta de ccc de 1 an, tatal a renuntat la luna sa:
1. Pana la ce data tb sa ma reintorc (cel mai tarziu) la serviciu pt a beneficia de stimulent?
2. Daca intre timp tatal nu mai are venituri, as putea sa mai stau eu ca mama inca 1 luna in plus, adica pana ce copilul implineste 1 an?
3. Intre timp am facut deja cerere la serviciu ca ma intorc din 01 iunie la munca, nestiind atunci reglementarile legii 66/2016, ce mai pot face acum ca sa-mi modific optiunea si stau 2 ani in ccc?
4.Daca incep serviciu pe 01 iunie si solicit stimulent, dupa iulie pot reveni la indemnizatie pana la implinirea a 2 ani a copilului? Din stimulent se poate reveni la indemnizatie?
Multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 16 Mai 2016
1.Pentru a beneficia de stimulentul de insertie va trebui sa reveniti la munca inainte de data de 07.07.2016.

2. Daca la data nasterii copilului, tatal indeplinea conditiile de acordare a indemnizatiei pentru CCC, atunci durata CCC pentru mama se va reduce cu o luna, indiferent daca tatal copilului solicita sau nu acel drept, indiferent daca dupa data nasterii copilului tatal mai realizeaza sau nu venituri.

3. Modificarea optiunii nu aveti cum s-o faceti acum , ci doar dupa intrarea in vigoare a prevederilor legii respective (incepand cu 01.07.2016).

Legea 66/2016
Art. II
Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 iulie 2016.

Art. III
(1) Pentru persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, beneficiaza de concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, de concediul fara plata sau de stimulentul de insertie reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, modificarile aduse prin prezenta lege se aplica dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau in plata stimulentului de insertie, precum si pentru cele aflate in concediu fara plata pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea optiunii se realizeaza pe baza de cerere si acte doveditoare privind suspendarea realizarii de venituri supuse impozitului, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) pentru persoanele care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, modificarea cuantumului indemnizatiei lunare aferente se realizeaza din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordarii dreptului;
c) pentru persoanele aflate in plata stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu exprimata initial, si care nu se afla in situatia prevazuta la lit. a), prelungirea perioadei de acordare a stimulentului pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani, in cazul copilului cu handicap, se face din oficiu.
(2) In aplicarea alin. (1) se emit instructiuni care se aproba prin ordin al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare lege 66/2016 - obligatie angajator CorneliaSt CorneliaSt Buna ziua, Lamuriri suplimentare privind legea 66 din 2016. Anul trecut(2015) in luna iunie,ziua 24 am nascut un baietel. Momentan ma aflau in CCC cu ... (vezi toată discuția)
Supliment de inserție nedelcuadinamihaela nedelcuadinamihaela buna ziua, copilul meu a implinit vârsata de 2 ani pe data de 07.07.2014, eu am reluat activitatea pe data de 17.05.2016 (manționaz că am optat pentru ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil Ana_84 Ana_84 Buna ziua, In perioada 01.11.2015-29.02.2016 am beneficiat de indemnizatie de maternitate, iar incepand cu 01.03.2016 am revenit la serviciu si momentan ... (vezi toată discuția)