avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare- cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare- cumparare

In noiembrie 2014 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil cu teren cu plata unui avans pentru a-si putea perfecta actele in decurs de doi ani urmand sa facem actele la notariat (promisiunea am facut-o de mana doar noi doi si cu doi martori), eu pastrand chitanta originala de proprietate a terenului cumparat in 1957.
Acum o luna proprietarul a decedat , am aflat acum eu actele nu am reusit sa le fac la notar, dar au venit niste persoane pretinzand ca au facut acte la notariat sa aiba grija de proprietar cu conditia sa-i ramana imobilul. Intrebare: putea sa faca act la notariat fara acea chitanta de proprietate in original, este legal acel contract de ingrijire?


Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:47, 18 Mai 2016
Trebuie văzute actele.

Dacă s-a făcut act de vânzare sau un act translativ de proprietate ați rămas pe dinafara.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

CAPITOLUL I
Contractul de vânzare

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1669
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.

Ati posedat terenul ?





Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.





(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.



Altminteri, se poate restitui avansul platit.


Ei puteau face alte acte daca chitanta originala de proprietate era la mine, la incheierea unui contract de orice natura nu trebuie actele in original?
Multumesc pentru raspuns.
Putea fi perfectat un contract de intretinere.

Dumneavoastra detineti doar o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, un contract care va poate permite, in viitor, dobandirea dreptului de proprietate.


Alte discuții în legătură

Hotarârea care sa tina loc de act autentic CostySoare CostySoare Actiunea pentru obtinerea hotarâri care sa țina loc de act autentic,procedura. (vezi toată discuția)
Vanzare - cumparare teren agricol silvia77 silvia77 Buna ziua. Am cumparat teren impreuna cu un prieten, l-am platit integral facand la notariat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare, vanzatorii nu ne-au ... (vezi toată discuția)
Autentificare act liviupaun liviupaun in anul 2000 am cumparat un teren cu act de mana,am platit de atunci si l-am inscris la rol,acum as dori sa autentific actul.cum anume trebuie sa procedez?va ... (vezi toată discuția)