Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi

Specialiștii de la Deloitte România, Reff & Asociații, Radu Opriș, Biriș Goran și R&R Partners vin la Conferința avocatnet.ro să clarifice probleme des întâlnite în cadrul departamentelor de HR & salarizare ale oricărei companii. Rezervă loc și participă!

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare fara forme legale pentru preluare comenzi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare fara forme legale pentru preluare comenzi

Buna ziua!As dori sa stiu ce se poate intampla daca lucrezi ne angajat.De exemplu mi sa propus sa vand online pentru un magazin de jucarii.Mai exact sa vand pe facebook,sa distribui,sa preiau comenzile,ii plasez firmei comanda si de aici incolo se descurca firma.La mine nu intra bani in cont sau nu trimit eu absolut nimic.Banuiesc ca pentru evaziune fiscala nu as fi taxata deoarece nu eu am profit.Practic doar as fi vanzatoare neangajata.Ar fi vorba undeva la un salar de maxim 250 lei pe luna.In functie de vanzari,mai exact 10% din vanzari.Dar dupa cate am inteles sunt luni in care poate fi o suma mult mult mai mica.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 16 Mai 2016
Prestarea muncii, fără întocmirea formelor legale, respectiv fără întocmirea - în formă scrisă - a contractului individual de muncă, precum şi neremunerarea pe baza unui stat de plată constituie muncă la negru.

Dezavantaje pentru o astfel de persoana :
- Nu beneficiază de vechime în muncă şi în specialitate, de stagiu de cotizare la pensie, somaj, sanatate;
- Nu beneficiază de pensie de boală şi de limită de vârstă, ajutoare de boală, ajutor de deces, indemnizaţie de boală;
- Nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, asigurare de sănătate, etc.;
- Nu beneficiaza de spitalizare gratuita;
- Nu beneficiaza de concediu de odihnă, de concediu pentru cresterea copilului până la vârsta de 2 ani, de tichete de masă.

Munca la negru poate constitui o forma de evaziune fiscala.

Conform Codului Muncii, art. 260:
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;

f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.
Deci pot fi sanctionata cu o amenda intre 500 si 1.000 lei.Multumesc frumos pentru timpul acordat si pentru raspuns!
Asa prevede Codul Muncii, dar se poate aplica si sanctiunea avertismentului prevazute de OG 2/2001.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca la negru JaredNor JaredNor Buna ziua. As dori sa stiu ce penalizari exista pentru un angajat ce munceste la negru mai bine de 2 3 ani ( sau stiu eu.. 10 ? ), el neavand un venit sigur pe ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni lipsa contract de munca Costica33 Costica33 Ce pateste o persoana juridica care are la munca zilnic un angajat fara contract de munca? (vezi toată discuția)
Neplatit si fara contract de munca marius20040 marius20040 Prin inchiderea firmei unde am fost angajat am primit indemnizatia de somaj.Ulterior am fost chemat din nou la munca de angajator cu conditia ca imi vor face ... (vezi toată discuția)