avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la asociatia de Proprietari

Buna ziua,
Deranjez si eu cu cateva neclaritari.
1.Asociatia de proprietari poate pune penalizari mai mari decat suma datoata ?
2.Daca nu locuieste nimeni in acel apartament, asociatia are dreptul sa te puna la plata cu "cota-parte indiviza". (nu se locuieste in acel apartament de 1 an si la asociatie imi trece ca plata "cota-parte indiviza")
Datoria mea este de 1124.50, iar la penalizari scrie 3491.38.
Eu am citit in legea nr. 230/2007 la articolul 49 scrie :"Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.".
Ma puteti lamuri ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:00, 20 Mai 2016
Da, va putem lamuri, daca ne dati unele informatii suplimentare.
Deci:
- daca lipsiti din apartament sunteti scutit de plata numai pentru gaze, energie electrica comuna, salubrizare si apa daca nu sunteti contorizati cu apometre. In rest trebuie sa platiti toate cheltuielile repartizate pe cota-parte indiviza;

- nu se pot penaliza cotele restante cu mai mult decat valoarea lor.
Dar .....
- spuneti-ne daca ati mai platit de cand tot aveti restante, pentru ca este posibil sa va fi scazut sumele achitate numai din cotele restante, iar penalizarile sa fi ramas neachitate si marindu-se permanent din cauza cotelor noi ramase neachitate si penalizate.
Astfel ar aparea cotele mai mici decat penalizarile, dar asta pentru ca s-a scazut numai dein cote.
Asociatia sustine ca sa mai facut o plata in anul 2013 in care sa achitat toata suma restanta dar fara penalizari. Avind in vedere ca nu mai am pe cine sa intreb, daca e asa sau nu(proprietarul find decedat). Nu stiu cum sa procedez.
Eu doresc sa achit suma integrala, dar nu cred ca e ok sa achit asa de multe penalizari.
1-Valoarea penalitatilor nu poate depasi suma de baza la care au fost aplicate
2-Chiar daca in apartament nu locuieste nimeni,conform dispozitii in vigoare,deoarece este apartament in imobil de locuit in comun-proprietarului ii revine obligatia sa achite lunar c/v cote parti comune
3-Aveti dreptul sa clarificati situatia,solicitand presedintelui de asociatie in temeiul disp art 10 L nr 230/2007 sa va prezinte documentele justificative ale pretentiilor,fie in temeiul disp art 12 A al c si d din HG nr 1588/2007 formulati contestatie impotriva valorii impuse in lista de intretinere,in termen de 10 zile de la afisarea acesteia
Presedintele de asociatie are obligatia sa va raspunda in termen de 7 zile
@byshty

Cum ati preluat apartamentul? Prin vanzare, prin mostenire, prin donatie?
Apartamentul nu este preluat. Este o mostenire catre trebuie impartita, dar asta e o alta discutie.
Apartamentul nu este pe numele meu. Inca nu sa facu sucesiunea.

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere elena_zeca elena_zeca Noi am fost restantierui cu suma de 10.000,00 lei la intretinere ,am fost dati in judecata ,nu sa mers pana capat cu judecat deoarece am achitat intre timp ... (vezi toată discuția)
Modul de stingere a datoriilor la intretinere monicaion monicaion Ma confrunt cu urmatoarea situatie: am de facut o expertiza contabila pentru un locatar care a platit intretinerea luna de luna, la scadenta, mai putin cu cota ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament Ionut 81 Ionut 81 Buna ziua am si eu o intrebare mi-sa pus o oprire de vanzare pe ap.la OCPI de catre asociatia de propietari pentru ca am o datorie de 7920,90 lei pentru ne ... (vezi toată discuția)