avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1918 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari aplicate cheltuielilor de judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari aplicate cheltuielilor de judecata

Buna seara,
In anul 2011 am fost actionata in instanta de catre asociatia de proprietari pentru neplata intretinerii si a penalizarilor aferente acesteia. Asociatia de proprietari a avut castig de cauza ( mi se pare ceva firesc), iar eu am fost supusa la plata intretinerii plus cheltuieli de judecata. Instanta a hotarat sa nu platesc penalizarile deoarece asociatia nu a putut demonstra modul de calcul al acestora. La cateva luni cheltuielile de judecata mi-au aparut la intretinere, direct in Totalul de plata pe luna respectiva. Inainte de a fii acctionata in instanta (cu 3 luni innainte) mi-am luat angajamentul scris ca voi platii intretinerea pe luna respectiva plus o suma in plus pentru a putea ajunge la zi. In anul 2015 februarie am platit suma de ~ 8000 lei, ajugand pe sold 0, mai putin cheltuieli de judecata in valoare de 800 lei. Nu am dorit sa platesc acea suma deoarece am solicitat de la asociatie o copie a chitantei din care sa reiasa suma aceea (cum ca ei ar fi platit suma de 800 catre avocat) inca din anul 2012 iar acestia nu au dorit sa mi-o arate. Din martie 2015 si pana in prezent imi platesc la zi intretinerea dar in continuare figurez cu suma de 800 lei restanta. Luna aceasta mi-au fost aplicate penalizari in valoare de 90 lei, Am cerut explicatii si mi s-a transmis ca suma de 800 lei reprezinta intretinerea pe lunile trecute si penalizarile sunt pentru intarzieri, ca as merge cu 3 luni in urma la plata. Au mai adaugat faptul ca in momentul in care eu am achitat ~ 8000 lei am achitat si cheltuielile de judecata. Le-am aratat chitantele primite de la casierie pe care scrie ca sumele respective au fost incasate pentru intretinere, nu si pentru cheltuieli de judecata.
Intrebarile mele:
Nu ar fi fost normal sa mi se taie o chitanta cu suma de 800 lei reprezentand cheltuieli de judecata?
Este normal cum au procedat ei?
Penalizarile nu sunt cam mari?
Ce pot face in aceasta situatie?

Va Multumesc.
Loredana
În mondial normal trebuia emisa chitanta separata pentru cheltuielile de judecata.
Nu se aplica penalități la ele.
@avocat_lascoschi@yahoo.com,
Ce inseamna "mondial normal"?
Ce prevedere legala obliga asociatia sa emita chitanta separta? Legea, articolul?
Ce lege prevede ca nu se aplica penalizari la o suma neachitata in termen?
Ma indoiesc sa aveti dreptate dar daca ne indicati legislatia pe care va bazati afirmatiile, ne spulberati indoielile si va ramanem datori.
Noi aici incercam sa discutam de notiunea de "in mod normal" - si cred ca la aceasta sintagma s-a referit si dl. avocat...
Apoi, dl. avocat, ce stiti dvs. despre faptul ca acea cheltuiala (c/val onorariu avocat), se aplica/nu se aplica penalizari ? Poate ne explicati dvs. acest lucru...

In fine, d-na Loredana, asa cum gasiti firesc ca asociatia sa castige un proces cu un debitor, tot asa trebuie sa intelegeti ca pentru actiunea in instanta in care ati fost chemata - exclusiv din vina dvs., asociatia a angajat un avocat care a pretins un onorariu - nu stiu, daca valoarea a fost de 800 lei, insa la inceputul procesului, in dosarul respectiv, daca as. prop. a solicitat cheltuieli de judecata, era obligata sa prezinte si exemplarul original al chitantei sau poate doar o copie a acestuia.
Bun, insa nu acest lucru este cel mai important pentru dvs., important este ca in sentinta eliberata de judecatorie sa fie prevazuta si suma de 800 lei pe care dvs. aveti obligatia sa o achitati, de altfel, chiar asa cum ati specificat in postul initial:
...iar eu am fost supusa la plata intretinerii plus cheltuieli de judecata. Instanta a hotarat sa nu platesc penalizarile deoarece asociatia nu a putut demonstra modul de calcul al acestora....

Ce intelegem de aici este ca totusi instanta v-a obligat la plata cheltuielilor de judecata. Daca va mai uitati pe sentinta, s-ar putea sa gasiti si valoarea cheltuielilor de judecata astfel incat a mai avea pretentia de a vedea si chitanta, practic nu mai inseamna nimic.
Inca ceva, nu toate instantele judecatoresti au acelasi obicei - ma refer la faptul ca asociatiei noastre nu i-a fost aprobata intreaga suma privind cheltuielile de judecata, ci numai o parte, pentru ca unul dintre capetele de cerere nu ne-a fost aprobat in totalitate, astfel incat judecatorul a gasit de cuviinta sa ne diminueze si c/val cheltuielilor de judecata, desi, va dati seama, noi am achitat avocatului suma intreaga...

Pe de alta parte, daca dvs. nu ati achitat inca suma reprezentand c/val cheltuielilor de judecata, gasesc normala hotararea as. prop. de a se calcula penalizari - gandindu-va ca acea suma a fost achitata de catre asociatie inca de la incepulul actiunii, adica din 2011 - cum ati si specificat. Pai daca suma a fost achitata de catre asociatia inca din 2011, acum suntem in 2016 si la un moment dat o sa aveti pretentia ca s-a depasit termenul de plata...
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2016
Adam Grecu, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
Se aplica penalizari pe orice suma, reprezentand orice categorie de cheltuieli sau participari la fonduri, care a fost pusa pe lista de intretinere si neachitata:
Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

Alte discuții în legătură

Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari - actionare in instanta si cheltuieli de judecata taipan19 taipan19 Buna ziua! Pe data de 18.10.2010 am fost actionat in instanta de catre asociatia de proprietari pentru intarzierea la plata intretinerii cu mai mult de 90 de ... (vezi toată discuția)
Proces pe rol seceleanugina seceleanugina Buna ziua, Anul trecut am fost data in judecata de administratia de proprietari iar procesul este inca in derulare. Administratorul s-a schimbat intre timp ... (vezi toată discuția)