avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - pensie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - pensie

Buna ziua!
Ma confrunt cu o problema la care va solicit, as spune disperat, ajutorul.
Sunt pensionar de cinci ani. La un an dupa iesirea la pensie m-am angajat la o firma privata unde am lucrat doi ani, cumuland pensia cu salariul. In luna Ianuarie 2009 relatiile de munca cu firma respectiva au incetat. In aceasta perioada sotia s-a imbolnavit grav si am fost nevoit sa contractez cateva credite de nevoi personale in incercarea de a o salva. Am platit ratele la termen pana la desfacerea contractului de munca dupa care am intrat in incapacitate de plata, singurul meu venit ramanand pensia. Bancile de la care am contractat creditele au trecut la executare silita. Unul din creditori a trimis titlurile executorii la cei care imi vireaza pensia pe card, infiintand poprire pe 1/2 din pensie. Cel de-al doilea creditor a trimis hotararea judecatoreasca de infiintare a popririi direct la banca la care am cardul pe care primesc pensia, fara sa fiu instiintat in scris despre acest lucru. Banca a trecut la indisponibilizarea intregii sume virate ca pensie pe card, adica a indisponibilizat in totalitate si cea de-a doua jumatate din pensie, lasandu-ma practic fara nici un venit. In discutia purtata telefonic cu compartimentul de specialitate al bancii mi s-a spus ca ei nu pot face nimic. Cum trebuie sa procedez in acest caz, ca sa pot beneficia de un minim de resurse de subzistenta, avand in vedere ca legea prevede ca totalitatea retinerilor din veniturile unei persoane nu poate depasi 1/2 din venitul net? Nu trebuia sa fiu instiintat despre infiintarea popririi trimisa direct bancii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Victor211 , utilizator 07:59, 17 August 2009
Trebuie sa depuneti o contestatie la executare impotriva bancii care v-a luat cealalta jumatate din pensie.
Codul de procedura civila prevede:
Art. 373 ind. 4. - (1) Când privitor la aceleaşi bunuri se efectuează mai multe executări silite, instanţa de executare în circumscripţia căreia a început prima executare, la cererea persoanei interesate, va putea să le reunească, dispunând să se facă o singură executare de către executorul judecătoresc care a îndeplinit actul de executare cel mai înaintat, iar dacă executările sunt în acelaşi stadiu, de către executorul judecătoresc care a început cel dintâi executarea, chiar dacă ele au fost pornite de organe de executare diferite, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(2) În cazul în care dispune conexarea executărilor, instanţa, prin încheiere, se va pronunţa şi asupra cheltuielilor de executare efectuate până în momentul conexării. Totodată, va dispune trimiterea dosarelor conexate la executorul judecătoresc desemnat potrivit alin. 1.
(3) Desistarea, după conexare, a oricăruia dintre creditorii urmăritori nu va putea să împiedice continuarea executării de la actul de executare cel mai înaintat.
Art. 374. - (1) Hotărârea judecătorească sau alt titlu se execută numai dacă este învestit cu formula executorie prevăzută de art. 269 alin. 1, afară de încheierile executorii, de hotărârile executorii provizoriu şi de alte hotărâri sau înscrisuri prevăzute de lege, care se execută fără formula executorie.
(2) Învestirea hotărârilor cu formula executărilor se face de prima instanţă.
(3) Încuviinţarea executării silite în România a hotărârilor date în ţări străine se face potrivit legii speciale.
..............................................
Art. 409. - (1) Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau de alocaţie pentru copii;
b) până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi 1/2 din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
;)
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salariu pentru datorii card neachitate bobutanumihail bobutanumihail am avut la o banca un credit si un card de credit pe care nu le-am mai platit.am fost executat silit prin executor judecatoresc prin poprire pe salariu(prin ... (vezi toată discuția)
Poprire cheltuieli de judecata mihai.iuha mihai.iuha Stimati utilizatori rog o indrumare, Se poate bloca un cont la banca de catre execut. judecatoresc. Acest cont este pensia pe caz de boala si indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu in contul excutorului Georgia_cs Georgia_cs Buna ziua. Am schimbat recent angajatorul si am primit luna aceasta instiintar de poprire pe 1/3 din venitul net. Ce m-a uimit pe mine este ca banii din ... (vezi toată discuția)