avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj..dupa divort!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj..dupa divort!

Buna ziua,
E o situatie inca neclara, dar sper sa dau si de restul amanuntelor si sa o lamuresc.
Vine cam asa: Parintii mei au dvortat si acum vor sa faca partaj pentru bunurile lor, mai mult e vorba despre apartament.
Din cate stiu eu, daca pe actul de vanzare-cumparare al apart. apar ambii parinti ca si proprietari (ceea ce e destul de probabil), in urma procesului de partaj, toate bunurile comune se impart exact la jumatate.
dar..e posibil ca o parte din apartament sa fie platit de bunicul din partea mamei. in cazul asta, mama ar putea avea castig de cauza? se poate gasi ceva de genul asta mentionat in contract?

Nu am contractul la dispozitie..si din cauza asta vin cu tot felul de presupuneri, sa stiu la ce sa ma astept.

Multumesc!
Din cate stiu eu, daca pe actul de vanzare-cumparare al apart. apar ambii parinti ca si proprietari (ceea ce e destul de probabil), in urma procesului de partaj, toate bunurile comune se impart exact la jumatate.
dar..e posibil ca o parte din apartament sa fie platit de bunicul din partea mamei.

Nu are relevanta daca ambii soti sunt parti contractante, atata vreme cat bunul a fost dobandit in timpul casatoriei , cu exceptiile prevazute de art . 31 C.Fam.
Poate ne furnizati provenienta, detaliata, a sumelor de bani din care a fost achizitionat acest bun imobil.

Daca bunicul a contribuit cu o suma de bani , va exista un drept de creanta al acestuia .

toate bunurile comune se impart exact la jumatate.

Prezumtia de contributie egala a celor doi soti la bunurile ce fac parte din comunitatea matrimoniala nu e una irefragrabila , orice proba contrara rasturnand-o , asa incat , in urma impartelii , cotele parti din dreptul de proprietate ale fostilor soti sa nu fie egale.

Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dupa opinia mea, care nu este infailibila, cred ca n-are relevanta faptul ca o parte din pret a fost achitata de catre bunicul dinspre mama, daca bunul a fost cumparat in timpul casatoriei.
Suma respectiva poate fi considerata de catre instanta ca o donatie pentru ambii soti, deci vor imparti in mod egal aprtamentul.
Fie se vinde si se imparte pretul incasat, fie unul dintre ei va obtine proprietate 100% asupra acestuia cu conditia platii catr
Apartamentul a fost obtinut prin schimbarea cu o garsoniera. in momentul acela, atat garsoniera, cat si apartamentul erau cumparate in rate de la stat.
in urma schimbului, mai ramasese o parte din rate ale apartamentului de platit, dar a fost platita toata suma de catre bunicul. (nu mai era o suma f mare...cred ca 10-15% din rate..cel mult).

dar acum ma gandesc...se poate ca o persoana care nu este proprietar sa plateasca o parte din apartament?
Sigur , orice persoana care justifica un interes poate face o plata valabila.Chiar daca sumele de bani remise de catre terta persoana imbraca forma donatiei- dar manual(nu are relevanta natura acestei sume , sau existenta ei) , contributia celor doi soti poate sa nu fie una egala.
Orice mijloc de proba sustine afirmatia de mai sus.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Si in cazul asta..se poate ca mama sa aiba un plus?

Alte discuții în legătură

Partaj divort Carlla Carlla Nu stiu daca am deschis topicul acolo unde trebuie dar sper sa fie ok, daca nu o sa rog moderatorii sa-mi mute topicul. Am o singura intrebare: \"Cine cu ... (vezi toată discuția)
Divort mary_lu mary_lu Sunt casatorita de 16ani am 2 copii ,am facut o rata in banca si ia-m cumparat mamei mele o garsoniera iar mama ne-a lasat apartamentul .Sotul meu are dreptul ... (vezi toată discuția)
Partaj oana99 oana99 buna seara spuneti mi si mie va rog frumos la un partaj ce criterii se iau in vedere??? cum se face imparteala?? 50 la suta pt mine si 50 la suta pt fostul sau ... (vezi toată discuția)