avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand angajatorul te obliga sa iti iei concediu cand ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand angajatorul te obliga sa iti iei concediu cand vrea el

Buna ziua!
Mă aflu in urmatoarea situatie, la locul de muncă: angajatorul ma obligă ca minim 3 zile din cele 21 de zile de concediu de odihnă, să mi le iau in anumite zile din an, datorita faptului ca prestam servicii pentru o alta tara si firma doreste sa ne luam concediu atunci cand in tara respectiva este sarbatoare nationala si nu se lucrează la ei si in consecinta nici la noi. Iar firma vrea sa ne luam liber fix in zilele acelea. Eu nu vreau sa imi iau cand vor ei ci cand imi trebuie mie. Mentionez ca atunci cand m-am angajat nu mi s-a comunicat acest aspect si nici nu am semnat asa ceva.
Este legală o asemenea impunere din partea angajatorului? Prevedea legea ceva legat de acest lucru?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:12, 18 Mai 2016
Buna seara,
Va desfasurati activitatea in tara sau in strainatate?
Buna seara. In tara
CO se acorda in baza unei programari initiale cu consultarea angajatului. In acelasi mod se poate modifica aceasta programare.
Asta stiu. Ideea este ca eu nu am vrut sa imi iau concediu luna aceasta dar mi-a spus ca trebuie neaparat sa imi iau in ziua in care in tara respectiva este sarbatoare. Asa ca vreau ,nu-vreau...acum am o zi de concediu obligatorie..
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.(art.148 alin.1 teza I C.mun.)

Din textul de lege rezulta ca programare se stabileste de angajator cu consultarea salariatului.

In opinia mea, angajatorul savarseste un abuz cand impune o anumita perioada de timp in care trebuie sa se ia CO.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de odihna gabituca12 gabituca12 Poate cineva sa-mi spuna daca angajatorul te poate obliga sa-ti programezi zillele de concediu pe anul viitor intr-un anumit interval, de pilda cele 10 zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna valibucur1974 valibucur1974 angajatorul ma poate obliga sa imi iau concediu de odihna intr-o anumita perioada din an, in conditiile in care eu nu doresc? (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz si concediul de odihna miha21 miha21 Sotul meu a fost concediat (motive ce nu tin de persoana salariatului )este in preaviz din data de 28.01.2015 pana in 25.02.2015 ,,angajatorul i-a adus o ... (vezi toată discuția)