avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Spor conditii nocive
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Spor conditii nocive

Buna ziua,
As dori sa ma ajutati in legatura cu varsta de pesionare. Persoana respectiva lucreaza in conditii nocive, obtine spor in acest sens.

Stiu ca varsta standard de pensionare poate fi redusa conform prevederilor legii 263/2010 in urmatoarele conditii:

- Lucrul in conditii deosebite;
- Lucrul in conditii speciale;
- Lucrul in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat;
- Persecutii politice cu privare de libertate, deportare in strainatate, prizonierat, beneficiari ai Decretului ? Lege 118/ 1990;
- Au lucrat in zonele I si II de expunere la radiatii.


Se incadreaza in aceste conditii si cu cat poate fi redusa varsta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:47, 18 Mai 2016
1. Faptul ca a beneficiat de spor de conditii nocive nu inseamna ca a lucrat si in conditii deosebite sau speciale de munca.

2. Sporul respectiv la salariu va fi luat in calculul punctajului de pensie.
Ce inseamna ca sporul respectiv la salariu va fi luat in calculul punctajului de pensie?Va rog detaliati
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...

Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr. 6.
...

Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.

(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...


2. Sporul pentru conditii nocive face parte din venitul lunar care va fi avut in vedere la stabilirea punctajului lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mod calcul pensie Florenta30 Florenta30 va rog sa-mi spuneti daca modul de calcul al pensiei(anticipate/la limita varsta) tine cont de salariul din ultimii ani lucrati. Eu am dreptul la pensie ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie ContSters362803 ContSters362803 Buna ziua! Am peste 33 de ani lucrati in regim de tura de noapte fie ca au fost 8-16 (3 schimburi) fie ca au fost (cei mai multi ani) in regim de 12 cu 24. ... (vezi toată discuția)
Depasire stagiu minim cotizare daiciulescugica daiciulescugica Buna seara, ma intereseaza sa stiu daca se adauga procent suplimentar la calcul pensie pentru limita de varsta,care sa fie in functie de anii cu care s-a ... (vezi toată discuția)