In lege se precizeaza ca
se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia
.
Dar la art. 784 din C.pr.civ. se mentioneaza expres:
Efectul înfiinţării popririi
(1) Din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite. De la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel
.
Ori, legea nu prevede ca nu se vor mai retine sumele de bani poprite, ci doar ca se vor suspenda platile catre creditor.
Ca solutie, pentru respectarea prevederilor C.pr.civ., consider ca angajatorul tert poprit nu poate sa elibereze aceste sume catre angajatul debitor, dar le va consemna la dispozitia executorului judecatoresc, care este obligat sa nu faca nicio plata catre creditor pana la finalizarea procedurii prevazuta de Legea 77/2016. Ulterior, in functie de intelegerea partilor sau de hotararea judecatoreasca, sumele vor fi eliberate, de catre executor, debitorului sau creditorului, dupa caz.
In sustinerea acestei solutii, cred ca este relevanta si situatia in care poprirea a fost incuviintata de instanta de judecata. Cum poate un angajator sa nu mai retina sumele stabilite de instanta, in lipsa unei hotarari judecatoresti de desfiintare a popririi?!
Va rog sa va exprimati parerea fata de acest punct de vedere, deoarece cu siguranta vor fi nenumarate astfel de situatii in viitorul imediat.
Cu stima,
Dan C.