avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Informare angajator Legea darii in plata
Discuție deschisă în Executare silită

Informare angajator Legea darii in plata

Buna ziua.Va rog lamuriti-ma in urmatoarea privinta referitoare la Legea darii in plata, si anume: articolul 5 alin (3) prevede ca odata cu formularea notificarii se suspenda orice plata.
Eu am fost executata silit si acum am poprire pe salariu.
Am depus notificarea la sediul central al bancii (cu confirmare de primire), la sucursala judeteana a bancii cu numar de inregistrare (de unde am ridicat creditul), la sediul BEJ (tot cu confirmare de primire), care a trimis adresa de infiintare a popririi.
Acum ar trebui sa trimit o copie a notificarii inregistrate si la angajator, pentru a nu imi mai popri suma, pana la scurgerea celor 30 de zile pana la care banca trebuie sa dea un raspuns??
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: IMicro Bucuresti , Consilier juridic 08:50, 2 Iunie 2016
Sistarea popririi nu se poate face decat in baza deciziei BEJ-ului.
Imi cer scuze daca va sacai, dar vreau sa fiu informata, daca am speranta ca luna viitoare voi lua salariul intreg dupa 4 ani de popriri
BEJ-ul este obligat ca, dupa primirea notificarii, sa trimita sistarea popririi la angajator?
In cat timp?
Suspendarea intervine de drept. În mod normal, angajatorul ar trebui să ia act de suspendare și să nu mai vireze sumele către executor, dacă i se face dovada trimiterii notificării către bancă.
Dar, slabe șanse să se întâmple asta.
Cereți executorului să trimită adresă către angajator, amenințându-l cu o plângere penală pentru abuz în serviciu, în caz că nu se conformează.
Buna dimineata! Multumesc pentru raspunsuri.
O zi insorita doresc tuturor!
In lege se precizeaza ca
se suspendă orice plată către creditor, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia îndreptată împotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia
.
Dar la art. 784 din C.pr.civ. se mentioneaza expres:
Efectul înfiinţării popririi
(1) Din momentul comunicării adresei de înfiinţare a popririi către terţul poprit sunt indisponibilizate toate sumele şi bunurile poprite. De la indisponibilizare şi până la achitarea integrală a obligaţiilor prevăzute în titlul executoriu, inclusiv pe perioada suspendării urmăririi silite prin poprire, terţul poprit nu va face nicio altă plată sau altă operaţiune care ar putea diminua bunurile indisponibilizate, dacă legea nu prevede altfel
.
Ori, legea nu prevede ca nu se vor mai retine sumele de bani poprite, ci doar ca se vor suspenda platile catre creditor.
Ca solutie, pentru respectarea prevederilor C.pr.civ., consider ca angajatorul tert poprit nu poate sa elibereze aceste sume catre angajatul debitor, dar le va consemna la dispozitia executorului judecatoresc, care este obligat sa nu faca nicio plata catre creditor pana la finalizarea procedurii prevazuta de Legea 77/2016. Ulterior, in functie de intelegerea partilor sau de hotararea judecatoreasca, sumele vor fi eliberate, de catre executor, debitorului sau creditorului, dupa caz.
In sustinerea acestei solutii, cred ca este relevanta si situatia in care poprirea a fost incuviintata de instanta de judecata. Cum poate un angajator sa nu mai retina sumele stabilite de instanta, in lipsa unei hotarari judecatoresti de desfiintare a popririi?!

Va rog sa va exprimati parerea fata de acest punct de vedere, deoarece cu siguranta vor fi nenumarate astfel de situatii in viitorul imediat.

Cu stima,
Dan C.

Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
dan_co, utilizator

Alte discuții în legătură

Efectele suspendarii executarii silite. refuzul executorului de a ridica poprirea pe salariu DanRo DanRo Preambul: credit neplatit din 2006, evident prescris, executare silita cu poprire pe conturi si salariu, contestatie la executare, suspendare executare ... (vezi toată discuția)
Cesiune creante discover discover Situatie : tert popritul unui debitor plateste in conturile indicate de executor o parte din bani ,repr valoarea fact scadente la acel moment si la cateva ... (vezi toată discuția)
Executare silita abuz ? sandup sandup Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri la problemele mele: Am primit la serviciu ( institutie publica) o incuvintare de executare silita de la ... (vezi toată discuția)