avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... noul salariu minim pe economie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

noul salariu minim pe economie

Buna ziua,

Imi puteti spune, va rog, noul salariu minim este aplicabil pentru toti angajatii, inclusiv pentru cei care activeaza in domeniul privat?
Am o cunostinta careia i s-a spus ca nu i se va mari salariul decat pe cartea de munca, pentru ca primeste, oricum, tichete de masa. Astfel, salariul este si in prezent de aprox. 800 RON net.

Este ceva de facut in acest caz?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 18 Mai 2016
De la 01.05.2016,salariul minim brut este de 1250 lei indiferent de sectorul de activitate, bugetar sau privat.

HG 1017/2015
Art. 1. - Începând cu data de 1 mai 2016, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2016, reprezentând 7,382 lei/oră.

Art. 2. -
(1) Stabilirea salariului de bază sub nivelul celui prevăzut la art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru fiecare contract individual de muncă în care salariul minim este stabilit sub cel menționat în prezenta hotărâre de guvern, în măsura în care, potrivit legii, fapta nu constituie infracțiune.
(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin inspectoratele teritoriale de muncă județene și al municipiului București, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.
(3) Prevederile alin. (1) și (2) se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
.....
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale bugetari mancipri mancipri Buna ziua, Sunt incadrat la o societate bugetara. Am 34 de ani vechime in munca, cu calificare maxima ( muncitor calificat 1 - electrician ). Salariul meu ... (vezi toată discuția)
Calcul sporuri danapantea danapantea Buna ziua. Sunt angajata ca personal contractual cu studii superioare in cadrul unei primarii. Daca ma puteti ajuta cu urmatoarea speta salarul meu se ... (vezi toată discuția)
Salariul minim danielcoca1 danielcoca1 Buna ziua, Am o intrebare, 1250 salar de baza minim brut se refera la salariul de incadrare, fara sporuri sau salariul efectiv brut cu toate sporurile, ... (vezi toată discuția)