Buna ziua, am o nelamurire. Stiu ca este obligatoriu ca societatile comerciale sa detina case de marcat; eu am un SRL-D, prestari servicii, mai exact proiecte pentru case/cladiri industriale. Contabila imi spune ca nu am nevoie de casa de marcat (ajunge chitanta), insa o cunostiinta de la ANAF spune ca nu ma incadrez in exceptiile facute in legea 28, prin urmare, am nevoie de casa de marcat.
Lucrez atat cu persoane fizice, cat si cu persoane juridice.
Va rog frumos sa ma lamuriti dv.
Incerc sa va raspund eu.
Parerea mea este ca dna.contabila are dreptate, nu aveti nevoie de casa de marcat.
Asta presupunand ca aveti doar un birou, nu un boutique in care tineti pe rafturi proiecte gata elaborate si unde intra cetateanul, intinde mana si zice "pe asta-l vreau", va da banii si pleaca. Caz in care, ati desfasura comert cu amanuntul de proiecte de case si da, ar fi cazul sa va luati o casa de marcat.
Daca insa dvs. primiti comenzi de la diversi, persoane fizice si juridice, faceti un contract, asculati doleantele clientului si livrati proiectul conform cerintelor la o anumita data, asta nu mai este comert cu amanuntul, si nu aveti nevoie de casa de marcat. Plata va poate fi facuta in baza contractului prin virament bancar ori cu cash, daca se respecta plafonul de plati, cand eliberati chitanta.
Bineinteles, nimeni nu va poate impiedica - daca doriti - sa va luati casa de marcat.
OUG 28/1999 si normele de aplicare HG nr.479/2003
- prin agenţi economici se înţelege persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entităţi care efectuează cu plată, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrări de bunuri cu amănuntul şi/sau prestări de servicii direct către populaţie, cu excepţia instituţiilor publice.
În sensul ordonanţei de urgenţă, prin livrări de bunuri cu amănuntul şi prestări de servicii direct către populaţie se înţelege acele activităţi desfăşurate cu caracter permanent. Nu intră în această categorie eventualele livrări de bunuri şi prestări de servicii direct către persoane fizice efectuate întâmplător de către agenţii economici, alţii decât comercianţii cu amănuntul
Multumesc pentru raspuns. Eu am citit acest articol:
"Art. 1
(1) Operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
Ma incadrez la prestari servicii. De aici provine confuzia mea.
Cu stima,
Victor Chis
Casa de marcat se foloseste pentru produse si servicii, ca sa le zic asa, de serie, standardizate. Ceea ce faceti e personalizat: se incheie un contract care e de fiecare data altul, se negociaza un tarif care poate fi diferit, chiar daca serviciile sunt aceleasi.