avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cum se poate legaliza o hotarare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cum se poate legaliza o hotarare

buna seara .As dorii sa stiu daca pot legaliza o sentinta judecatoreasca si o decizie a tribunalului.care anuleaza cererea de apel ca netimbrata ,mentinand solutia de la fond.Problema este ca aceasta decizie s-a dat cu recurs ,partea reclamanta urmand aceasta ultima cale de atac.Din cate stiu recursul nu suspenda de drept executarea silita .decat in anumite situati[demolari constructii,plantatii etc.]eu avand de executat o creanta rezultata in urma stabilirii platii unei sulte.In aceasta situatie poate instanta de fond sa imi elibereze copii legalizare de pe sentinta si decizie cu mentiunea definitiva cu recurs?
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 12:48, 19 Mai 2016
Puteti depune la instanta de fond o cerere pentru eliberarea de copii legalizate de pe hotărârea judecătoreasca, cu menţiunea că este definitiva.

Acte necesare în vederea legalizării hotărârilor judecătoreşti :
1. Copie de pe hotărârea judecătorească a cărei legalizare se solicită (în câte exemplare solicitaţi – 1 sau mai multe)
2.cerere (adresată preşedintelui instanţei) pentru legalizare
3. taxă judiciară de timbru de 5 lei/exemplar.
buna dimineata .am depus la instanta de fond cerere pentru legalizarea sentintei si a deciziei ,dar au refuzat aceasta cerere pe motiv ca nu au dosarul si ca se afla la recurs.au spus ca neavand dosarul ei nu poate sa-ni legalizeze decat sentinta data de ei.Problema nea este ca nu inteleg daca cererea de apel a fost anulata pentru netimbrare aceasta decizie fiind data cu recurs,deci in aceasta decizie nu a intervenit nimic nou fata de sentinta data la fondsi eu cred ca din acest motiv ar fi trebuit sa legalizeze ambele hotararii cu mentiunea definitiva cu recurs cum se procedeaza in astfel de cazuri
Potrivit art. 161 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești:
(1) Eliberarea copiilor simple de pe hotărâri sau de pe alte acte din dosar se rezolvă de către persoana desemnată de preşedintele instanţei, termenul de eliberare a acestora fiind de cel mult 3 zile.
(2) La cerere se pot elibera copii verificate pentru conformitate, care vor purta ştampila instanţei pe fiecare filă şi se va percepe taxa judiciară de timbru aferentă copiilor legalizate. În acest caz, copiile de pe hotărârile judecătoreşti sau alte acte emise de instanţă vor purta menţiunea "conform cu originalul", iar copiile de pe alte înscrisuri vor purta menţiunea "conform cu înscrisul aflat la dosar". Pentru hotărârile judecătoreşti nedefinitive sau desfiinţate se menţionează acest aspect pe copia eliberată. Prevederile alin. (1) se aplică în mod corespunzător.
(3) La eliberarea copiilor de pe hotărâri cu menţiunea că sunt definitive sau irevocabile se arată modul în care acestea au rămas definitive sau irevocabile, precum şi data rămânerii definitive sau irevocabile. În acest scop, grefierul care eliberează copia solicită, dacă este necesar, primei instanţe, informaţii referitoare la evidenţa căilor de atac. Dispoziţiile art. 160 alin. (1)-(6) se aplică în mod corespunzător.
(4) Cererile prevăzute la alin. (1)-(3) se soluţionează de instanţa la care se află dosarul la momentul formulării cererii.


Așadar într-adevăr cererea dvs. trebuie adresată instanței de recurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere ? magyari magyari Am intentat un proces la inceputul anului 2008. Am castigat in prima instanta ( Tribunal ), dupa care am avut de asteptat peste 6 luni de la data admiterii ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila si decizia in original medesan medesan daca nu am sentinta in original si decizia in original, pot sa le i-au de la judecatorie? multumesc (vezi toată discuția)
O lamurire, va rog... Georgian2all Georgian2all Buna ziua, am o nelamurire si va rog sa imi spuneti cum sa procedez in cazul meu. M-am judecat cu un BNP, pe fond am castigat, apoi BNP a facut apel, pe care ... (vezi toată discuția)