Buna ziua! suntem 12 angajati la o societate privata. patronul de ceva timp ne spune ca situatia financiara a firmei este dezastruoasa. o idee a lui ar fi ca noi ca angajati sa ne facem pfa. ce clauze ar trebiu sa avem in vedere la incheierea contractului de colaborare si in cazul in care contractul de prestari servicii inceteaza, mai putem beneficia de somaj?
clauzele contractului depind foarte mult de specificul muncii pe care o desfasurati. o clauza pe care ar trbui sa o aveti in contract ar fi aceea ca, daca firma decide sa reziliere contractul, trebuie sa plateasca cel putin o suma egala cu onorariul afenret unei luni (este ca si cum v-ati trece in CIM un salariu compensatoriu).
Daca inceteaza contractul de prestari servicii nu puteti beneficia de somaj.
Daca in calitate de PFA va faceti contract de asigurare la somaj, veti putea beneficia de somaj.daca realizati venituri mai mici decat indicatorul de referinta care este anul acesta 500 lei.
Am in vedere urmatoarele reglemenatri din lg 76/2002:
IV. şomer - persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este în căutarea unui loc de muncă de la vârsta de minimum 16 ani şi până la îndeplinirea condiţiilor de pensionare;
b) starea de sănătate şi capacităţile fizice şi psihice o fac aptă pentru prestarea unei munci; c) nu are loc de muncă, nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare;
d) este disponibilă să înceapă lucrul în perioada imediat următoare, dacă s-ar găsi un loc de muncă
Art. 16. - Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
a) au devenit şomeri în sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit c);
Art. 17. - (1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:@
;
f) au încheiat contract de asigurare pentru şomaj şi nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indemnizaţia de şomaj ce li s-ar fi cuvenit potrivit legii;
Da, cf Contractului colectiv de munca la nivel national, care este aplicabil tuturor angajatorilor si salariatilor din tara, are obligatia sa acorde in cazul concedierii, 1 salariul compensatoriu.
1. Conventia civila de prestari servicii si contractul de colaborare nu sunt supuse Codului muncii, nu sunt acte din care deriva raporturi de munca. Ele sun raporturi civile si se supun Codului civil.
2. Daca renuntati la contractele individual de munca va pierdeti drepturile de protectie sociala oferite de legislatia muncii.
3. Angajatorul vrea sa scape de plata contributiilor la stat si sa va frustreze de niste drepturi care vi se cuvin.
4. Din banii primiti pe astfel de conventii trebuie sa va platiti singuri contributiile pentru pensie, sanatate, somaj si nu stiu daca va mai ramane si de mancare!
Prima absolventi
Andra192
Buna ziua! Sunt absolventa de studii superioare promotia 2013,pana pe 30.03.2014 sunt in somaj.Daca dupa aceasta data ma intregistrez in evidenta AJOFM ca ... (vezi toată discuția)