avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata partiala

Buna ziua,
Ma numesc Adina , sunt nascuta in mai 1955 si am vechime in munca de 33 ani (durata de cotizare). Din cauza restrangerii activitatii am fost trimisa in somaj. Beneficiez de somaj pana in august 2010. As dori sa aflu daca ma mai pot pensiona anticipat partial la implinirea varstei de 55 ani si daca da, la ce data pot depune dosarul de pensionare.
De asemenea doresc sa aflu daca operatorii perforatori cartele pe masini de calcul si controlori date in informatica (tehnologia anilor 1970-1990) beneficiaza de sporuri de vechime similare grupelor de munca.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:12, 18 August 2009
Intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare prevazut de lege, care in cazul dvs. este de 30 de ani, puteti beneficia de pensie anticipata partiala de la varsta de 55 de ani.
Dosarul de pensionare se depune in luna si anul in care impliniti aceasta varsta, de preferinta in zilele imediat urmatoare implinirii varstei.

Sporul de vechime pentru perioada 1970-1990 trebuie sa existe in carnetul de munca.
Activitatea realizata in grupe nu este privita de lege ca un spor, ci ca un stagiu care se adauga celui realizat de dvs. in vederea deschiderii drepturilor de pensie si pentru reducerea varstei standard de pensionare.

Stiu, in lege veti gasi exprimarea "spor" dar nu are legatura cu sporul de vechime. :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
As vrea sa stiu, va rog, daca o persoana pensionata pentru limita de varsta mai poate continua activitatea in cadrul unei institutii bugetare si, daca da, cu un nou contract de munca? Pe perioada determinata sau nedeterminata?

Multumesc !
Potrivit legii pensiilor, pensionatii pentru limita de varsta au dreptul de a cumula pensia cu salariul.
Trebuie sa incheiati un nou contract individual de munca, pe perioada pe care angajatorul o considera potrivita.
Un pensionar poate desfasura activitate in cadrul unei institutii bugetare numai in baza unui contract de munca (deci, nu poate ocupa o functie publica) si, de regula, pe o perioada determinata (6 luni) care se poate prelungi.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Marți, 18 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta minima de pensionare femei raluka raluka mama mea este nascuta in 1958 si are 34 ani de munca. in ce conditii se poate pensiona? care ar fi varsta limita la care se poate pensiona? (vezi toată discuția)
Calcul varsta pentru pensie grupa 1 ruri ruri Subiect: calcul stagiu realizat pentru pensie 1.sant nascut in 09.06.1960 2. Perioada 29.07.1977-02.04.1989 am statut de angajat cu C.M. 3.Perioada ... (vezi toată discuția)
Iesirea la pensie TetcuN TetcuN Sunt nascuta in anul 1956 02 24 si lucrez din anul 1978. In total am 29 ani si 6 luni vechime in munca, din care 20 ani lucrati in grupa II-a. Cand pot sa ies ... (vezi toată discuția)