avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil-indemnizatie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil-indemnizatie

Buna seara,as avea si eu o nelamurire legata de urmatoarea situatie:sunt mamica unei fetite de 1 an si 4 luni,dupa nastere a fost diagnosticata cu malformatie cardiaca, conform patologiei s-a incadrat in grad de handicap grav; la depunerea dosarului pentru concediul de crestere am optat pentru varianta cu 2 ani, afland ca, in cazul ei, conform acelui certificat de handicap, pot prelungi pana la 3 ani concediul, am atasat dosarului si respectivul certificat. C,ertificatul ei a fost reinnoit in luna martie a acestui an;luna aceasta insa am avut surpriza de a nu primi indemnizatia ,au virat doar echivalentul alocatiei copilului motivand, in momentul in care i-am contactat, ca au procedat asa pentru ca nu am depus in termen de 30 de zile de la primirea certificatului de handicap de anul acesta o copie a acestuia, descizia de suspendare a CIM si o adeverinta de prelungire a suspendarii . Este corecta aceasta procedura, fara nici o notificare prealabila? ieri am aflat acest lucru si azi am dus acele acte, m-au intrebat daca nu am primit nici o adresa de la ei la domiciliu (asa cum mi se parea si legal sa faca) si mi-au mentionat ca "drepturile banesti pe luna precedenta le-am pierdut, urmand sa primesc banii din momentul depunerii acelor acte....sa nu mai vorbesc de atitudine, dar sfidarea e deja a doua natura a omului in tara noastra . Spuneti-mi, va rog , daca asa se procedeaza in mod normal, poate nu stiu eu :sorry: ...
Multumesc anticipat pentru rabdarea de a-mi citi mesajul.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:12, 21 Mai 2016
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

2. - Conform celor de mai sus cererea trebuie depusa in termend e 60 de zile de la data emiterii certificatului de handicap pentru copil.
- Cand vi s-a spus termenul de 30 de zile trebuia sa vi se spuna si baza legala.

3. Daca ati depus cererea in termenul de 60 de zile atunci luati legatura cu AJPIS si aratati-le si acest text de lege.

4. Daca nu se rezolva faceti o sesizare direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro
Buna ziua,
Multumesc frumos pentru raspunsul dumneavoastra, am depus actele pana la expirarea celor 60 de zile.
Atunci faceti o sesizare la ANPIS, asa cum v-am recomandat anterior.
La sesizare atasati si dovada faptului ca ati depus cererea in termenul de 60 de zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil in cazul copilului cu handicap calculata gresit kdelia kdelia Buna ziua Ma aflu in urmatoarea situatie...Anul trecut in februarie ,fetita mea ( nascuta pe 31.05.2012) a fost incadrata in grad de handicap mediu avand ... (vezi toată discuția)
Prelungire ccc si indemnizatie copil cu handicap usor brawnie brawnie Buna ziua Am o problema privind prelungirea CCC si a indemnizatiei pana la 3 ani pentru copil incadrat in grad de handicap usor. Copilul implineste 2 ani pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil marii_loon marii_loon Buna ziua, Sunt mamica unui baietel in varsta de 7 luni care s-a nascut cu o malformatie genitala numita hipospadias gradul 3 si as vrea sa aflu daca pentru ... (vezi toată discuția)