Am citit legea nr.8 din 14 martie 1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe insa tot nu m-am ales cu un raspuns clar, asa ca as vrea un raspuns concret la o situatie viitoare. Se considera o incalcarea a drepturile de autor in cazurile urmatoare?
a) Siteul A scrie un articol pe tema dietelor, siteul B traduce articolul din lb. Engleza in lb. Romana si il posteaza nespecificand sursa
b) Siteul A scrie un articol pe tema dietelor, siteul B traduce articolul si posteaza sursa aritcolului, introducand un link spre articolul original
*in ambele cazuri siteul B specifica ca articolul nu este original sau ar avea vreun drept aspra lui
*am inteles ca exista asa zisul concept "fair use", mai pe scurt traduci articolul ca fiind "fan art" si il postezi pe un site non profit
Ce nu am mai inteles este ideea de site non profit. Un site ce foloseste adsense pentru monetizare insa acorda accesul gratuit la articolele traduse, incalca acest concept de "fair use"?
In primul rand, daca articolul original este protejat de drepturile de autor (adica nu a fost eliberat sub o licenta libera), atunci publicarea traducerii are nevoie de permisiunea autorului articolului sau a websiteului care l-a publicat initial.
In al doilea rand, fair use se refera la scurte citate folosite in scop stiintific sau de critica, fiind interzisa preluarea unei parti substantiale din articol.
In al treilea rand, drepturile de autor sunt violate indiferent ca se foloseste sau nu adsense. De ex. violarea drepturilor de autor poate interveni si la utilizarea necomerciala a continutului original (ceea ce se numeste de obicei piraterie).