avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza de masa

" Potrivit art.134 alin.1C.mun., in cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze".In care angajatorul refuza aceste drepturi,ce este de facut? Cui ma pot adresa?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:58, 23 Mai 2016
Trebuia sa preluati si continuare ... " in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern."

Exista asa ceva prevazut in Reg.Intern sau in ccm aplicabil ?
Indiferent freelis trebuie respectat acest drept.....dar este imposibil sa nu fie stipulat i nContractul Individual si Colectiv de Munca.

Parerea mea stricta si personala este un pic de abuz din partea angajatorului....dar cel mai bine va duceti la el, si stati de vorba...ca cele 30 min va trebuie alocate zilnic atata timp cat sunteti la serviciu si va faceti treaba.

O zi buna.
" in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern." nu exista asa ceva.M-am uitat in contract si am citit regulamentul intern.
[ link extern ]

SECŢIUNEA 1: Pauza de masă şi repausul zilnic

Art. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.


Scrie clar si negru pe alb: Adica daca lurezi mai mult de 6 ore pe zi ai dreptul la pauza de masa ( in jur de maxim 20 min se da pauza asta) si alte pauze ( fiziologice..etc).

Parerea mea clar: ABUZ.

PS: Fii foarte atent la acest articol ca angajatorul tau sa il invoce pe baza legala si temeinica:

[ link extern ]

Art. 133
Perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă.

Adica, daca exista minim 30 min pauza pe zi, din diferite motive, neimputabile tie atunci are dreptul sa invoce sloganul: ,,dar ai avut 30/40/50..etc. min, nu puteai sa mananci atunci ? ,,

Sfatul meu este urmatorul:
Consultati CIM si CCM apoi Regulamentul Intern al firmei unde sunteti angajat (cititil de 1000 ori daca este nevoie), si daca sunteti 100 % sigur ca nu e stipulat si nu aveti nici un dubiu, atunci duceti-va la resurse umane, reprezentant sindicat (daca aveti), si doriti un dialog.

Sincer imi este foarte greu sa cred ca nu este stipulat sau ca firma face abuz la acest beneficiu oferit de legislatie.

Sper ca v-am ajutat si dat multe detalii.

O seara buna.
Nu este imposibil asa ceva, sunt destui angajatori care nu au asa ceva ... NU a spus nimeni ca nu trebuie respectat ... Dar daca nu este stipulat in reg.intern sau in c.cm. aplicabil , atunci nu vad cum poate fi tras la raspundere acel angajator.

Alte discuții în legătură

Codul muncii mihaela tm mihaela tm sunt ingrijitoare la o gradinita cu program prelungit la 8 ore,cu doua educatoare pe tura la 5 ore program de lucru..intrebarea mea este daca ele au dreptul ... (vezi toată discuția)
Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)
Pauza de masa gicaru gicaru Buna ziua. Am o nelamurire legata de pauza de masa mai mare de 15min si anume : daca am o pauza de 30 min., timpul pe care sunt obligat sa-l lucrez in plus va ... (vezi toată discuția)