Dupa cate am inteles tigara electronica este interzisa in locurile de joaca pentru copii si mijloacele de transport in comun.
In momentul de fata lucrez intr-o corporatie unde urmeaza se se interzica, zic ei ca or sa schimbe Regulamentul de Ordine Interioara si or sa specifice ca utilizarea tigarilor electronice contravine cu activitatea de aici.
Este posibil sa faca asta? Adica in aceeasi masura ma gandesc ca ar putea interzice orice care in mod normal ar fi legal prin Regulamentul de Ordine Interioara.
Vreo idee?
Edit: Mentionez ca munca de aici consta in promovarea unor produse de telecomunicatii, avand numai angajati de peste 18 ani intr-o cladire de birouri noua cu un sistem de aerisire foarte bun.
@mikehit47
Da, angajatorul poate interzice consumul unor astfel de tigari in spatiul apartinand firmei.
Trebuie sa intelegeti ca modificarile legislative ale Lg 349/2002 trebuie implementate doar de catre cei care nu aveau cuprinse in RI astfel de interdictii pana in acel moment.
Aveau in regulament interdictii la adresa tigarilor normale, nu le-au specificat pe cele electronice. Ar urma sa se introduca in Regulamentul de Ordine Interioara in curand.
Mi se pare abuziv, avand in vedere ca nu deranjez chiar pe nimeni. Toti colegii mei afirma ca au un miros frumos si improspateaza atmosfera.
Angajatorul nu trebuie sa aiba o justificare pertinenta pentru care interzice tigarile electronice? Ma gandesc ca ar putea sa interzica orice altceva prin regulamentul de ordine interioara, daca e asa simplu, nu?
Repet, toata lumea aici are peste 18 ani, spatiul e ventilat (mare, 400mp+), nu exista plangeri ca ar deranja pe cineva, suntem doar 3 oameni care folosesc asa ceva (din 50+). Singurul motiv pentru care cred ca s-a luat aceasta masura este ca uneori mai au invitati potentiali clienti (cladirea are 10 etaje si e destul de goala, au interes sa o umple). Dar asta ma infurie si mai tare, trebuie sa joc cum vor ei ca sa nu aiba ce comenta clientii?! Ma gandesc ca ar putea sa ne oblige prin regulamentul de ordine interioara si sa fluturam niste stegulete cu firma cand exista potentiali clienti in vizita.
Potrivit art. 241 din Codul muncii, republicat, regulamentul intern se intocmeste de catre angajator cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Mai mult, art. 223 lit. b) din Codul muncii, referindu-se la atributiile reprezentantilor salariatilor, prevede ca acestia au, intre altele, dreptul sa participe la elaborarea regulamentului intern.
Asadar, desi regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborarea acestuia presupune luarea in considerare si a solicitarilor salariatilor.
Cum am vazut, regulamentul intern nu este un contract colectiv de munca El nu reprezinta rezultatul negocieri dintre angajator si salariati. Totusi, angajatorul va lua act de solicitarile salariatilor, cu atat mai mult cu cat un regim disciplinar la care salariatii au consimtit este mai probabil sa fie ulterior respectat de catre acestia. In plus, vor fi avute in vedere alte cereri ale salariatilor, mai putin importante pentru angajator, dar utile angajatilor, cum ar fi interzicerea fumatului in firma etc.
Acceptarea cat mai multora dintre solicitarile salariatilor, in materie disciplinara, poate fi de natura sa creeze o atmosfera destinsa la locul de munca si de respect al disciplinei muncii.
Problema- Ce se poate intampla daca angajatorul nu este cu nici un chip de acord cu una dintre solicitarile salariatilor? Este el obligat sa o insereze in Regulamentul intern?
Raspuns -Raspunsul este negativ. Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului. Evident, el trebuie redactat cu respectarea prevederilor legale si ale contractului colectiv de munca aplicabil. Daca in continutul Regulamentului intern sunt cuprinse prevederi nelegale, acesta va putea fi contestat in instanta de catre salariatii nemultumiti.
Daca aveti o organizatie a salariatilor care sa poata negocia modificarea regulamentului intern, reprezentantii pot incerca influentarea modificarilor. Daca nu aveti, ati pierdut din start.