avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Protejare mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Protejare mostenire

Am mostenit de la parinti un apartament. In acest moment as dori sa il vand si, din banii rezultati sa cumpar un teren. Sunt insa casatorita si nu as dori sa transform un bun personal intr-un bun comun pentru ca in viata nu stii ce se intampla. Cum pot proceda? De exemplu, daca sotul meu declara la notar ca bunul s-a achizitionat din banii proveniti din mostenirea mea si nu ar avea pretentii in cazul unui divort ar fi OK?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:14, 25 Mai 2016
Este si aceasta o varianta, ca sotul sa declare ca nu are pretentii si ca recunoaste ca banii sunt proveniti din mostenirea dvs si oricum, notarul va sfatuieste exact care este forma cea ma potrivita.
Insa..scuzati-ma ca intervin....un apartament este un bun mai usor de fructificat decat un teren..se poate inchiria, se poate vinde, este ceva concret, care va ofera ceva imediat, mai mult, este al dvs, in orice situatie, e o stabilitate..
.Asta daca tot pomeneati ca nu se stie niciodata ce se poate intampla in viata.
Nu este necesara declaratia sotului deoarece acesta nu poate avea pretentii la banii proveniti din vanzarea unui bun propriu.

In contractul de v/c se specifica provenienta fondurilor cu care s-a achizitionat bunul.

Acum depinde si ce doriti sa faceti cu terenul, nu ati specificat daca este intravilan sau extravilan, sa construiti, sa cultivati, sa arendati, etc.

Daca bunul este mostenit este bun propriu conform legii si nu este necesara declaratia sotului pentru a se vinde imobilul.
Mergeti la notar sau la avocat cu actul pentru a vedea exact daca exista sau nu o problema.
banii proveniti din vanzarea unei mosteniri care este bun propriu, sunt tot bun propriu. Totusi pentru a inlatura orice discutie este bine ca sotul sa fie declarant in contractul de vanzare-cumparare si sa declare ca recunoaste ca este bunul dvs propriu provenit din vanzarea unei mosteniri.
Da, se practica ca sotul sa declare in contractul de vanzare cumparare ca nu are nicio pretentie deoarece se poate sa pretinda ca are un drept de creanta in sensul ca a investit bani si acest lucru poate genera probleme.
Problemele s-ar rezolva in instanta dar e bine sa se evite instanta pe cat posibil...

Chiar daca sotul nu vrea sa declare nimic in contract probleme in mod normal nu ar exista.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Mai 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am primit de la parintii mei prin contract de donatie ... Debby Debby Buna ziua, Am primit de la parintii mei prin contract de donatie un aparatament inainte de casatorie. Acum sunt casatorita si intentionam sa vindem ... (vezi toată discuția)
Vanzare de bunuri in cazul despartirii in fapt carmen.elena84 carmen.elena84 Vrem sa cumparam un apartament de la un cetatean care la data cand acesta l-a cumparat, era despartit in fapt, declarand in contractul de vanzare-cumparare ca ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)