avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Clauze testamentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Clauze testamentare

Buna ziua!
In situatia in care este incheiat un testament la notar, testament in care se prevede clauza fireasca de a ingropa defunctul care lasa mostenirea unei rude, ce se intampla daca alte rude ale decedatului, care au incheiat un testament anterior cu acesta (dar a fost anulat fara stirea lor dupa care s-a incheiat alt testament, cu alta persoana), vin abuziv si vor sa se ocupe de inmormantare in ideea in care se considera mostenitori de drept?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:48, 27 Mai 2016
Efectele revocării nu sunt înlăturate în caz de revocare a testamentului ulterior. (art 1052 alin 3, teza finală NCC).

Sau, mai pe româneşte, testamentul nr. 1, odata ce a fost revocat (prin testamentul nr. 2) rămâne ... "mort şi îngropat" (rămâne revocat) chiar dacă s-ar întâmpla să fie revocat şi testamentul nr. 2. (testamentul ulterior).

Şi, apropo, revocarea poate fi cerută pentru neîndeplinirea fără justificare a sarcinii instituite de testator. Or, aici ...mă umflă râsul imaginându-mi un Gheorghe şi un Ion îmbrâncindu-se pe lângă groapă să-l înmormânteze fiecare mai repede pe testator. Asta in cazul în care are vreunul garanţia ...că nu va pleca el mai întâi.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2016
romascanu, moderator
Foarte interesanta speta, problema este ce face Ion in cazul de fata (si repede), fie pentru a-l ingropa pe testator, fie pentru a nu plati inmormantarea facuta "cu forta" si platita de Gheorghe, fie pentru a plati inmormantarea la pretul la care ar fi fost dispus sa-l plateasca sau in conditiile solicitate de testator. Care-i solutia in cazul de fata?
Deocamdată testatorul este in viața....useurul nostru cu cei doi i potetici Gheorghe si Ion poate ramane cu buza umflată. Testatorul poate desemna prin alt act autentic -testament un alt legat ar sau poate sa revoce pur si simplu si al doilea testament urmând ca la decesul lui mostenirea sa rămână legală.
Daca nu revoca ultimul testament acesta ramane valabil si va trebui l egatarul sa demonstreze ca a fost împiedicat sa l îngroape pe mort .in rest nu ne puneti sa ghicim ce va decide instanța intr un caz ipotetic.
Stiu, este o scena demna de Caragiale dar cu sanse mari sa se desfasoare pe viu. Asta deoarece Gheorghe este un vanator de averi care s-a ca pacalit de vreo trei ori pana acum. O data a vandut casa soacrei (cu acordul acesteia) care avea cancer pe motiv ca o ingrijeste el si in speranta ca moare repede si beneficiaza de bani. Numai ca Dumnezeu a avut alte planuri si femeia a mai trait vreo 25 de ani si a auzit destule insulte si reprosuri, practic i-a facut viata, iad. Si este capabil si acum de orice iar cel enuntat mai sus,e un scenariu posibil.
Din pacate, banii, ca si lipsa lor, ne orbesc.
Multumesc frumos pentru toate raspunurile. Cu tot respectul, nu am cerut nimanui sa "ghiceasca" nimic. E vorba despre o "discutie" libera la care poate participa oricine.

Alte discuții în legătură

Mormant in gradina.... Tarzan2012 Tarzan2012 Am calatorit prin tara,si mare mi-a fost mirarea sa vad cruci cu mormant pe teren privat. Aceste marminte sunt de obicei la sate izolate,unde cimitirul si ... (vezi toată discuția)
Revocare testament pentru neexecutare cezarad cezarad Buna ziua. Am o nelamurire in legatura cu revocarea unui testament. Daca beneficiarul testamentului este numit si executor testamentar de catre testator prin ... (vezi toată discuția)
Revocare testament ARISTITA MARCU ARISTITA MARCU Buna seara! am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema 1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta 2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea ... (vezi toată discuția)