Buna seara.
As vrea sa menisionez fara preaviz invocand neexecutarea obligatiilor contractuale de catre angajator pe motiv ca in contract scrie ca voi beneficia de ore de noapte, ore suplimentare cu spor de 100% iar eu am facut doar o saptamana ora de noapte si ore suplimentare platite dublu deloc si sunt angajat de 9 luni.
Se poate sa demisionez asa fara preaviz?
Multumesc.
1. Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
...... (7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv. (8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
2. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).
3. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca; c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.
Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Asadar, demisia fara preaviz opereaza numai in anumite situatii .
4. Ati efectuat si ore suplimentare ? Daca da, acestea s-au compensat cu ore libere platite ?
O singura zi am lucrat sambata cu recuperare, iar nu platita dublu.
Vreau sa va intreb daca pot invoca faptul ca in contract mi s-a promis ore suplimentare platite dublu iar eu nu am efectuat deloc aceste zile platite dublu .
Mai mult de atat mi-au dat concediu de odihna cand au vrut ei...nu mai am nicio zi de concediu de odihna.
Pot sa invoc ca angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale?
Orele lucrate in weekend nu se considera ore suplimentare.
Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.
Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.
Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.