Buna ziua,
As dori cateva opinii cu privire la demersurile ce se pot face in urmatoarea situatie:
- in 17 aprilie vizionat oferta imobiliara prin intermediul unei agentii, vazut, placut si hotarat asupra achizitiei imobilului prin credit imobiliar/Prima Casa... dupa caz.
- 20 aprilie - incheiat antecontract de vanzare cumparare autentificat la notariat cu un avans de 2000 de euro (echivalent in lei), bani ce ar fi trebuit folositi pentru - achitare succesiune (in urma careia persoana este unic poprietar al apartamentului dupa moartea parintilor. Succesiunea era deja lucrata de notar, astepta doar achitarea), demararea demersurilor pentru obtinerea cadastrului si intabularii la urgenta (conform intelegerii dintre parti), achitarea datoriilor restante la intretinere (cca 3000 de lei). Stiu, 2000 de euro nu e o suma mica, dar, de buna credinta, am inteles situatia dificila a acestui personaj si am fost de acord cu achitarea acestui avans.
Promisiunea de vanzare s-a semnat in aceeasi zi cu succesiunea si ridicarea certificatului de mostenitor... toate bune....
Dupa semnare, persoana taraganeaza 6 zile scoaterea fiscalului necesar la dosarul de cadastru si incepe sa ne toace marunt ca nu ar face intabularea la urgenta, costa, etc..... Intr-un final, depune totusi actele. Intre timp ne transmite ca nu va plati restantele la intretinere, pentru ca cei de la asociatie l-ar fi furat, nescazandu-i niste sume dintr-un ajutor financiar dat de primarie pentru lunile de iarna.... Si, pentru ca e un om cu principii, vrea sa dea asociatia in judecata (vorbim de datorii din lunile de iarna 2014 - 2015....)...
In fine, in 5 - 6 mai iese intabularea, pe care o ridica agenta imobiliara (sub indrumarea acesteia a lucrat cu un cadastrist), punandu-mi la dispozitie in aceeasi zi copii dupa acte. Doamna a inteles situatia fara precedent prin care trecem, pentru ca am prins fix perioada cand fondurile Prima Casa s-au terminat, si bancile au crescut avansul la creditele imobiliare. TOATE bancile ne-au spus ca asteapta acele acte ale casei sa faca analiza completa, neprimind doar dosarul financiar, astfel incat sa prindem dinainte vreo preaprobare (asta cred ca a fost un tertip, pentru ca in interior se stia ca dupa promulgarea darii in plata toti vor creste avansul)....
Revenind, domnul s-a enervat groaznic cand a aflat ca am luat copii dupa acte (totul a fost in aceeasi zi, doar ca el a fost anuntat dupa ce am fost sunata eu...).
Am depus dosarele (nu mai spun la cate banci si prin ce stres am trecut in ultimele 3 saptamani) si in final am obtinut aprobarea. S-a facut evaluarea proprietatii cu evaluator agreat de banca si platit de noi...Ni s-a dat ok-ul final...
Urmatorul pas - vanzarea!
Discutam cu persoana:
- trebuie scos un fiscal nou....Ah, pai am mai scos unul....a, dar ala era in aprilie, pentru cadastru...In fine...
- trebuie scos Certificatul energetic
- trebuie achitata datoria la intretinere....
Avem programata vanzarea la notariat miercuri, 2 iunie, si omul in continuare sustine ca nu e de acord sa plateasca intretinerea, ca vrea banii in euro (asta stiam de la inceput, desi creditul e in lei) dar CASH, adica in traista la vanzare.... I-am explicat ca putem veni cu diferenta noastra cash, pentru ca e sub 10 000, dar ca banca nu face decat transfer bancar, dupa care si-i poate el ridica din cont .... Nu vrea sa inteleaga... Nu accepta ideea ca el va primi banii dupa 2 - 3 zile, cand iese intabularea pe numele nostru si inscrierea ipotecii in favoarea bancii in cartea funciara....desi sunt mentiuni care sunt trecut si in promisiunea de vanzare....
Acum.... Termenul de finalizare a vanzarii e 30 iunie (agreat de ambele parti) dar mereu ne-a spus sa urgentam cat se poate.
- in promisiune e trecuta clauza de retur a dublului avansului in cazul in care el se razgandeste. El nu are acesti bani, e clar...Nu-i mai are nici pe cei dati de noi ca avans.....Cei nefolositi la succesiune si intabulare s-au dus pe alcool...
Am incercat inclusiv sa-l luam cu binisorul si sa-i spunem ca daca nu mai are lei sa achite intretinerea putem veni noi la notariat cu o parte din suma in lei, cu administratorul si adeverinta precompletata, doar s-o semneze dupa achitarea sumei si sa ramana in notariat... Nu vrea...
Ultima replica ieri a fost de genul - "trebuie sa mai discutam, poate nu ne intelegem...."
Intrebarea e - legal, ce se poate face?
Inteleg ca sunt anumite notificari de prezentare la incheierea vanzarii, nu stiu insa cine le poate trimite... Inteleg de asemenea ca mai e o varianta de apel la instanta de judecata pentru a emitte o hotarare ce tine loc de contract de vanzare-cumparare... Nu stiu insa cat este de viabila aceasta masura avand in vedere ca este si un credit la mijloc.. si nu stim cat dureaza tot procesul (creditul e aprobat acum pentru apartamentul x si incheierea vanzarii in max 30 de zile, dupa care dosarul reintra in analiza....)....
Cum poate fi abordata persoana pentru a intelege repercusiunile refuzului de a incheia acest act de vanzare, avand in vedere ca promisiunea e in forma autentica, sub semnatura privata. Omul asta efectiv ne scoate din minti....
Multumesc!
Cel mai recent răspuns:
duduta28 , utilizator
16:29, 2 Iunie 2016