avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema cu drept Uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema cu drept Uzufruct

Buna ziua,

Deci : drept de Uzufruct facut pe intreg imobilulul , adica 100% ; prin document de mostenitor , la uzufructar vine 25% din proprietatea nuda . Deci , pentru 25% , uzufructarul va fi si proprietar .
Ce se va intimpla in continuare ?
Dreptul de uzufruct va fi in continuare activ pe restul de 75% ?
Trebuie facut un document care sa arate ce reprezinta 25% si ce reprezinta 75% ?
Sau poate o declaratie din partea uzufructarului ?
Trebuie facuta departajarea ?
Care ar fi procedura in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:06, 28 Mai 2016
va rog sa reformulati logic, inteligibil , altfel nimeni nu va va raspunde. Spuneti speta concreta poate intelegem totusi ceva...
Depinde cine a instituit uzufructul, cum, prin ce act, in schimbul a ce etc. Ar trebui citit actul.
Eu inteleg ca cel care a vandut si-a pastrat dreptul de uzufruct, iar cel care a cumparat si avea doar nuda, acum a decedat, iar uzufructuarul e printre mostenitori. Uzufructuarul e cu dreptul lui in continuare si are si 25% din nuda proprietate. Nu are niciun interes sa actioneze in vreun fel, uzufructuarul oricum foloseste toata casa. Doar daca vrea sa fie proprietar pe tot, cere iesirea din indiviziune si are de platit 3/4 din cat valoreaza nuda proprietate.
Cel , care instituit uzufructul , si-a pastrat pentru el proprietatea nuda si a cedat dreptul de uzufruct . S-a facut un contract , fara sa fie vinzare sau alta obligatie . Acum este in virsta si ma gindesc pentru viitor. Nu este vinzare , sau alta notificare de obligatie in schimb .
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2016
laura1016, utilizator
Deci.....o persoana a instituit prin conventie drept de uzufruct cu titlu gratuit unei alte persoane, el ramanand cu nuda proprietate. Daca nudul proprietar decedeaza,mostenitorii lui legali vor avea nuda proprietate, respectand dreptul de uzufruct al persoanei respective. Uzufructul daca nu este specificat ca se constituie pe o perioada limitata de timp este viager, adica inceteaza la decesul uzufructuarului si nu va trece in masa succesorala a acestuia.

Alte discuții în legătură

Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)
Eroare materiala - uzufruct omis in contractul de vanzare-cumparare sch sch Am vandut o casa la care am pastrat uzufruct viager pentru o camera; detin originalul actului notarial de vanzare. Dupa vanzari succesive(3-4) in decurs de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager marcelini marcelini Uzufructul poate instraina(vinde sau dona) o proprietate pe care a facut-o impreuna cu familia?Daca da,in ce conditii?Ce acte sunt necesare pentru a preveni ... (vezi toată discuția)