Ce am înleles eu din speţă:
O persoană X (proprietar) a constituit, prin act juridic, un drept de uzufruct în favoarea unei alte persoane Y (uzufructuar) asupra unui intreg imobil, X devenind nud proprietar.
laura1016 a scris:
Acum este in virsta si ma gindesc pentru viitor.
Cine e în vârstă? Presupun că nudul proprietar. Şi cum nu pot să presupun că vă gândiţi la "viitorul" lui de la vremea când va fi îngropat :) (căci el va avea o "situaţie locativă" destul de clară la 2 metri sub pământ), presupun că vă gândiţi la viitorul ... dvs.
Şi atunci, întrebarea logică ar fi: dvs. cine sunteţi?
Dacă vi se pare că întrebarea nu are legătură cu speţa, vă înşelaţi.
Vârsta înaintată nu este o garanţie a plecării mai devreme pe lumea ailaltă. Căci vorba aceea: venim pe rând şi plecăm pe sărite... Iar soarta drepturilor din speţă depinde de ordinea deceselor. Şi nu numai. Depinde şi de atitudinea
subiectivă a celor ce rămân să-i îngroape pe cei plecaţi.
Dvs. spuneţi că uzufructuarul "va fi şi proprietar", căci îl va moşteni pe nudul proprietar (de unde rezultă că ar exista o legătură de rudenie sau soţ/soţie între uzufructuar şi nudul proprietar)
Va fi oare? Va fi
dacă va mai fi în viaţă la moartea nudului proprietar
şi dacă va accepta moştenirea acestuia.
Uzufructul se stinge (între altele) prin:
- moartea uzufructuarului
- consolidare, atunci când
calitatea de uzufructuar şi nud proprietar se întrunesc în aceeaşi persoană.
- renunţare la uzufruct.
Pe scurt, soluţiile pe care le-aş găşi eu în speţa concretă, ar putea să difere inclusiv în funcţie de ...cine întreabă. Da, da, exact aşa.
Căci, EU însămi dacă aş fi uzufructuarul din speţă, m-aş gândi de două ori cum ar fi
mai bine pentru mine la data morţii nudului proprietar. (asta dacă nu cumva mi-ar fi fost aranjat, între timp, un altfel de "mai bine").
Aş fi poate tentată să evit consolidarea (dacă nu m-ar încurca alte amănunte, cum ar fi calitatea de rezervatar a vreunui descendent etc). Caci legiuitorul foloseşte noţiunea de
calitate ... Iar pe acolo pe unde diferenţele sunt de fapt
cantitative, mă tem că s-ar putea să vedem nişte soluţii din capitolul "ne lăsăm surprinşi"... Întrebarea dvs. este interesantă, dar nu am un răspuns alba/neagra. Sunt posibile mai multe variante.