Of, of ...daca procura este facuta in Italia, autoritatile italiene trebuie sa o apostileze!
In Romania, prefecturile si curtile de apel apostileaza actele romanesti.
@ Motoc 18,
Apostilarea este o procedura prin care unui act cu caracter autentic, oficial dintr-o tara straina, autoritatea competenta din tara respectiva ii da girul autenticitatii - in Romania nu putem cunoaste care sunt notarii ce functioneaza legal in Italia, dar daca tribunalul din Italia aplica pe actul respectiv stampila patrata si mentiunea apostilei ( care este o formula internationala), aici in Romania sau in orice alt stat membru al conventiei internationale care instituie apostila, cei care trebuie sa priceapa recunosc actul ca fiind valabil intocmit in tara de origine:)
Practic, daca procura a fost deja facuta in fata notarului italian si banii dati, prietenul trebuie sa mearga la procurorul republicii de la Tribunalul in raza caruia a fost emis actul, pentru ca acesta sa ii aplice stampila apostilei, dupa plata unei taxe. Ulterior, dvs. in Romania veti duce actul, avand aplicata apostila, la un traducator autorizat care sa va faca traducerea in romana, si s-o semneze si stampileze, urmand ca un notar public din Ro sa legalizeze ( certifice) semnatura traducatorului autorizat.
Mult mai simpla este varianta ca prietenul mandatar sa mearga la orice consulat sau ambasada romaneasca din strainatate - in Italia sunt mai multe, si sa mai faca o data procura - actul autentificat de un consul roman are aceeasi valoare in romania ca si actul autentificat de un notar roman - e un singur drum de facut fata de 3 cat implica procura facuta in italiana la notar italian.
Buna Seara...
Ma intereseaza procedura legalizarii actelor tatalui meu care locuieste si munceste in Italia, la un notar de pe teritoriul Rep. Moldova, prin intermediul unei persoane fizice.
Presupun ca procedura legalizarii actelor la notar in Republica Moldova este asemanatoare cu cea din Romania.
In vederea legalizarii unor acte , nu este nevoie sa se prezinte personal titularul acelor acte, insa persoana care se prezinta trebuie sa aiba originale actelor solicitate spre legalizare.
De fiecare data atunci cand mergeti la un notar, pentru a legaliza copii, pentru a traduce sau cu orice alt scop, dvs. nefiind titularul actelor pe care doriti sa le legalizati, traduceti s.a.m.d., si eventual nu sunteti ruda de gradul I cu persoana respectiva (mama, tata, copilul) aveti nevoie de o procura speciala, emisa de un alt notar, in care sunt identificate in clar mandatarul, mandantul, precum si obiectul mandatului.
Supralegalizarea conform conventiei adoptata la Haga 1961 se aplica de tribunalul competent pe traducere, precum apostila (legalizarea simpla) se aplica pe original de catre autoritatea teritoriala competenta, cu atributii teritoriale asupra autoritatii ce a emis originalul.
Asta cu exceptia cazului in care statul respectiv nu este parte semnatara a Conventiei de la Haga, atunci veti merge la MAE.
Procura
Dany.38
Buna ziua! As dori sa știu de ce o procura făcută in Italia la un avocat italian și apostilata nu este recunoscuta in Romania? Menționez ca procura este ... (vezi toată discuția)