avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... acordare indemnizatie dupa noua lege
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

acordare indemnizatie dupa noua lege

Buna seara am o nelamurire: eu lucrez cu contract de munca pe perioada nedeterminata din data de 23 aprilie 2015 tocmai am aflat ca sunt insarcinata insa eu vroiam de ceva timp sa renunt la locul de munca si sa stau o perioada acasa . Daca eu mi-as da acum demisia as putea beneficia de indemnizatie avand in vedere ca am deja 13 luni de munca si ca voi naste in luna februarie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:15, 28 Mai 2016
Daca veti naste in februarie 2017 , atunci perioada eligibila pentru CCC va fi martie 2015 - februarie 2017.

Potrivit noilor modificari aduse OUG 111/2010, va trebui ca în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, sa aveti realizate timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit.

Asadar, dacain perioada sus mentionata se regasesc cele 12 luni, atucni beneficiati de indemnizatia pentru CCC.
o intrebare as mai avea: cum voi putea sa-mi demonstrez veniturile adica prin ce act daca eu nu voi avea contract de munca activ in momentul nasterii deci clar nu voi putea aduce acele adeverinte completate de angajator, nu voi avea nici concediu pre sau postnatal si ce am mai vazut ca ar fi nevoie la dosar ?
nu am avut niciun fel de intrerupere din data de 23 aprilie si inca lucrez deci cele 12 luni ar fi.
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
ContSters391262, utilizator
Potrivit Normelor de aplicare a OUG 111/2010 (in vigoare in prezent), actele doveditoare privind realizarea de venituri, precum şi nivelul lunar, trimestrial sau anual al acestora, eliberate de angajator sau de organele competente, sunt, după caz, următoarele:
a) dovada eliberată de angajator sau de entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri supuse impozitului, din care să rezulte că persoana îndreptăţită a realizat timp de 12 luni în ultimul an anterior naşterii copilului venituri din salarii, sau, după caz, de autoritatea competentă, în caz de dizolvare, faliment ori lichidare judiciară a angajatorului;
b) dovada privind veniturile realizate în anul fiscal anterior celui în care s-a născut copilul şi/sau, după caz, dovada privind venitul calculat în vederea plăţii anticipate a impozitului, precum şi copia deciziei de impunere, eliberată de autorităţile competente, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi/sau din activităţi agricole;
c) dovada eliberată de organele competente, în cazul persoanelor care realizează venituri profesionale neimpozabile;
d) dovada eliberată de organele competente, în cazul asociaţilor unici, privind veniturile realizate de aceştia;
e) adeverinţa eliberată de plătitorul indemnizaţiei de maternitate, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, de angajator sau, după caz, de casa teritorială de asigurări de sănătate ori de agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă;
f) dovada eliberată de autorităţile competente, de angajatori sau, după caz, declaraţia pe propria răspundere, din care să rezulte data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului;
.....
Ultima modificare: Vineri, 27 Mai 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Chiar daca in momentul nasterii nu sunteti salariata puteti cere adeverintele tip de venituri (Anexa 2) de la angajatorii la care ati lucrat in cele 12 luni eligibile.
tocmai ca eu nu am avut o relatie profesionala deloc buna cu actualii patroni si de aceea vreau sa stiu cu ce acte in afara de acea adeverinta pot sa dovedesc ca am realizat veniturile pentru ca in momentul in care eu voi pleca clar dansii nu vor dori sa ma ajute in niciun fel. sa iau ceva de pe la directia fiscala sau cum sa procedez de unde sa iau acea adeverinta?

Alte discuții în legătură

Documente justificative pentru ccc andyc25 andyc25 Buna dimineata, Am primit o adresa din partea celor de la AJPIS prin care sunt instiintata de faptul ca voi primi, pentru moment, doar indemnizatia pentru ... (vezi toată discuția)
Nedumerire completare adeverinta de la angajator Balaie Balaie Am o nedumerire in privinta Adeverintei care trebuie completata de catre angajatorul la care am lucrat 12 luni anterioare nasterii copilului , Eu am demisionat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil antohiadriana antohiadriana Buna ziua! As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie crestere copil daca am realizat venituri impozabile in ultimile 12 luni anterioare nasterii ... (vezi toată discuția)