avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 999 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune cu probleme

Buna ziua.
Va rog frumos sa-mi raspundeti cum credeti ca este bine sa procedez.
Mama a murit in iulie 2014, in urma cu aproximativ 2 ani. Sora mea si tata locuiesc in apartamentul care a fost al mamei si tatalui. Sora mea vrea sa-mi ofere o suma simbolica (aproximativ 10 % din valoarea cu care se vinde), sa renunt la toata partea mea. Tata doreste sa-i dea sorei mele si partea lui. Eu nu am fost de acord. Ca atare acestia nu mai vor sa facem succesiunea la notar, macar sa imi iau certificatul de mostenitor, sa-l am. Ce sa fac ?
Sora mea, minte cu nerusinare ca a suportat inmormintarea mamei, desi in realitate am participat toti, ca il ingrijeste pe tata desi acesta are pensia mai mare decit salariul ei si e sanatos tun, ca a investit in apartament (desi este la fel ca atunci cind a murit mama si nu a investit nimic, avind tot confortul de atunci.Precizez ca mama a trait la pat in ultimele 6 luni de viata, fiind ingrijita permanent de tata dar ca in ultimii 8 ani de viata numai eu am fost la spitale cu ea. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: duduta28 , utilizator 10:20, 30 Mai 2016
Dvs. in calitate de descendent aveti drept legal la mostenire dupa mama, alaturi de sora dvs. si de tatal dvs. (sot supravietuitor). Cota dvs. (la o sumara observatie) ar fi de 3/8 din masa succesorala (jumatatea de apartament a mamei), la fel ca si sora dvs., iar tatalui i-ar reveni 1/4 din masa succesorala. Aveti posibilitatea sa cereti deschiderea procedurii succesorale notariale la un notar din circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care si-a avut domiciliul mama dvs., ca atare adresati-va unui notar pentru indrumari.
Multumesc ptr informatii.Dar asa cum am spus, nu vor sa vina la notar si eu daca ma duc trebuie sa platesc niste taxe, onorarii pe care nu le mai recuperez.Deci nu e indicat sa merg direct la judecatorie?
Buna ziua
Puteti sa mergeti si in instanta sa dezbateti succesiunea si eventual partajul in care sa solicitati ca ceilalti mostenitori sa va dea o suma de banii cu titlu de sulta in schimbul cotei dvs.
pana la instanta aveti obligatia sa va duceti la notar.
Obligatie? De ce?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama mea vitregă a decedat cu o lună înaintea tatălui meu. nu au avut copii împreună, dar ea a avut o soră. cine poate iniția dezbaterea succesiunii? Veronicas Veronicas Bună ziua, am urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, sotia sa (mama vitrega) a decedat si ea in urma cu o luna înaintea tatalui meu. Cei doi nu au copii ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am?-mostenire ella_camy ella_camy Ma izbesc de o problema si nu stiu ce drepturi am.Este vorba despre o mostenire. Bunica a decedat (de vreo 22 de ani). In urma ei au ramas in viata sotul si 2 ... (vezi toată discuția)
Bună seara. mama mea dorește sa facă succesiunea după tatăl ... Adrianaaaaaa Adrianaaaaaa Bună seara. Mama mea dorește sa facă succesiunea după tatăl meu, iar partea lui dintr-o casa, sa fie împărtita la copii, respectiv mie și surorii mele. ... (vezi toată discuția)